Izazvala buru u javnosti

Ko je Kenela Zuko: Majka četvero djece, Bošnjakinja godine, vatrena SDA političarka, ali to nije sve...

Front 21.01.19, 11:52h

Ko je Kenela Zuko: Majka četvero djece, Bošnjakinja godine, vatrena SDA političarka, ali to nije sve...
Političko iskustvo stiče kao vijećnica u Općinskom vijeću Vogošća u dva mandatna perioda (2008.- 2012. i 2012.-2016. godina) kao članica SDA

 

Zastupnica SDA u Parlamentu Federacije BIH Kenela Zuko posljednjih dana dospjela je u žižu javnosti nakon što je, zajedno sa ostalim ženama iz SDA i HDZ-a, bila suzdržana u glasanju za amandman Kluba Naše stranke na budžet FBiH prema kojem se iznos od 7,4 miliona KM, koliko je minimalno predviđeno za povećanje plaća uposlenim u administraciji, trebao preusmjeriti na tekući transfer kantonima za sufinansiranje naknada porodiljama i trudnicama.


Dodatno je Zuko "začinila" svoj stav kada je u TV emisiji spomenula kolegicu Sabinu Ćudić iz Naše stranke, te se zapitala zašto "Sabina Ćudić ne rađa djecu", čime je izazvala burne reakcije u bh. javnosti.
 

Tako se postavilo pitanje ko je, ustvari, Kenela Zuko za koju većina bh. građana nikad nije čula.


Rođena je u Sarajevu 1976. godine. Osnovnu  školu i  Treću gimnaziju završila je također u Sarajevu. Dodiplomski studij uspješno je okončala 1995. godine na Pedagoškoj akademiji i 2005. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirala je na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u  Mostaru 2009. godine, a doktorski studij završila je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci 2014. godine.


Radno iskustvo stekla je u nastavno-obrazovnom procesu kao nastavnica/predavačica na predmetima Ekonomika hemije i Kultura življenja u periodu 1995. – 2008. godine, te kao školska psihologinja u periodu 2008.–2014. godine.


Članica je Stranke demokratske akcije od 2004. godine. Političko iskustvo stiče kao vijećnica u Općinskom vijeću Vogošća u dva mandatna perioda (2008.- 2012. i 2012.-2016. godina).


Trenutno je zastupnica SDA stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, predsjednica je Kluba parlamentarki u PDFBiH i predsjednica Asocijacije „Fatma“ SDA BiH.

 

Na proteklim općim izborima dobila je kompenzacijski mandat. Zamjenica je predsjednika Odbora za povratak izbjeglih i raseljenih lica, a 2013. godine dobila je priznanje Bošnjakinja godine, koje dodjeljuje Ž.E.O. Kewser


Udata je i majka četvero djece. Nastanjena je u Vogošći.  

 

Da je oduvijek smatrala da je majčinstvo prioritetna uloga svake žene potvrdila je i u intervjuu koji je dala prije nekoliko godina za magazin "Zehra".

 

- Mi još uvijek živimo u svijetu koji na društveno-politički angažirane žene gleda sa predrasudama, te se prema njima odnosi stereotipno. Što se samih žena tiče, uočila sam, u mom skromnom radnom stažu, da žena Bošnjakinja zna prepoznati svoju osnovnu ulogu, a to je uloga majke. Međutim, ta spoznaja i njeno vrednovanje ne ometaju Bošnjakinje da i na  profesionalnom planu pokazuju veliku odgovornost i požrtvovanost u radu - zaključila je Zuko.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI