FOTO/ oduzeta falsifikovana roba vrijedna stotine hiljada KM

Kupi mi, dragi, kupi, torbicu 'Louis Vuitton': Na sve strane lažnjaci, UIO BiH u velikoj akciji...

Hronika 20.01.19, 13:41h

Kupi mi, dragi, kupi, torbicu 'Louis Vuitton': Na sve strane lažnjaci, UIO BiH u velikoj akciji...
Radilo se o 307 torbi marke 'Louis Vuitton', 160 torbi marke 'Michael Kors' i 73 torbi marke 'Guess'. Osim navedene robe, u Carinskoj ispostavi Tuzla oduzeto je 960 komada čarapa označenih žigom 'Hello Kitty' – saopćeno je danas iz UIO BiH

 


 

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH), zbog povrede prava intelektualnog vlasništva i povrede žiga, oduzeli su veliku količinu robe, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na nekoliko stotina hiljada KM. 


U Carinskoj ispostavi Tuzla je, zbog povrede inelektualne svojine i povrede žiga, oduzeto 19.661 komada džempera. 


Zaplijenjeno je i 540 ženskih torbi. 


- Radilo se o 307 torbi marke 'Louis Vuitton', 160 torbi marke 'Michael Kors' i 73 torbi marke 'Guess'. Osim navedene robe, u Carinskoj ispostavi Tuzla oduzeto je 960 komada čarapa označenih žigom 'Hello Kitty' – saopćeno je danas iz UIO BiH. 


U Carinskoj ispostavi Gradiška oduzeta je veća količina krivotvorene robe zbog povrede žiga raznih brendova i robnih marki. U pitanju je 234 komada džempera, 3.184 komada majica, šorceva i dresova, 405 komada ručnih satova, 720 pari patika, 593 komada košulja, 1.112 komada torbi, 118 komada šalova i 82 komada jakni. 


Iz UIO pojašnjavaju da se prilikom uvoza, izvoza ili tranzita robe, u skladu sa važećim propisima, štite prava intelektualne svojine, i to: žig, autorsko i srodna prava, indistrijski dizajn, patent i porijeklo ili geografska oznaka. 


Carinski organi su nadležni da, u slučajevima sumnje povrede prava intelektualne svojine, prekinu carinski postupak sve do okončanja postupka kojim se povreda prava utvrđuje. 


Preciznije, ukoliko carinski organi posumnjaju da određena roba koja se uvozi u BiH predstavlja falsifikat poznatih svjetskih marki, imaju pravo takvu robu zadržati, a od nosica prava zatražiti da izvrši stručnu procjenu o tome da li je riješ o falsifikatu ili nije. 


Ako se utvrdi da postoji osnova sumnje da roba predstavlja falsifikat neke od poznatih svjetskih marki koje su zaštićene i u BiH, UIO tu robu zadržava, sve do okončanja postupka pred nadležnim sudom i donošenja pravosnažne sudske odluke. 


Jedan dio robe, za koji su se stekli zakonski uslovi, je uništen, dok je drugi dio privremeno zadržan pod carinskim nadzorom, te se vodi propisani postupak preduzimanja carinskih mjera zaštite intelektualne svojine u skladu s odredbama  Zakona o žigu i Odluke o provođenju carinskih mjera za zaštitu prava nosioca žiga.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI