prvi put upriličena dodjela godišnjih nagrada

Bh. snimatelji izabrali najbolje među njima: Najviše glasova dobio Erol Zubčević za igrani film, a u ostalim kategorijama...

Kultura 19.01.19, 15:20h

Bh. snimatelji izabrali najbolje među njima: Najviše glasova dobio Erol Zubčević za igrani film, a u ostalim kategorijama...
Nagrade su uručena za najbolje snimateljske radove u periodu 2017-2018. u šest kategorija (igrani film, TV/igrana serija, dokumentarni film, kratki igrani film, reklamni video, muzički spot), kao i specijalnu nagradu za saradnju sa sektorom kamere


 

Asocijacija snimatelja Bosne i Hercegovine (ASBiH) danas je prvi put upriličila dodjelu godišnjih nagrada za najbolje bh. snimatelje.  


Predsjednik Asocijacije Mustafa Mustafić je, nakon što je u uvodnom obraćanju rekao da je to od danas asocijacija snimatelja i snimateljica jer im se pridružila i prva snimateljica u BiH Vedrana Mijić, istakao značaj i ulogu snimatelja u filmskoj industriji, od kojih su mnogi zapaženi i nagrađeni. 


-Ipak, nekako smo shvatili da se ne znamo dovoljno šta, ko i kako radi. Tako smo došli na ideju da napravimo neku vrstu smotre naših radova. Kolege su poslale svoje najbolje radove koje smo svi gledali i svi smo glasali - rekao je Mustafić. 


Istakao je da ga posebno raduje što je sve teklo u dobroj atmosferi, drugarski, kao i spoznaja koliko ima kvaliteta. 


-Radovi koje smo gledali mogu potvrditi da među nama ima vrhunskih snimatelja - naglasio je. 


Nagrade su uručena za najbolje snimateljske radove u periodu 2017-2018. u šest kategorija (igrani film, TV/igrana serija, dokumentarni film, kratki igrani film, reklamni video, muzički spot), kao i specijalnu nagradu za saradnju sa sektorom kamere. 

Najviše glasova osvojili su: Erol Zubčević - igrani film "Never Leave Me" Aide Begić, Dragan Radetić i Saša Petković - igrana /TV serija "Meso", Amel Đikoli – dokumentarni film "Scream for me Srajevo", Eldar Emrić – kratki igrani film "Dah" Ermina Brave, Admir Švrakić – muzički video Helem Nejse "Bosnia", Faris Dobrača – reklamni spot BH Telecom "Moja TV kao nikada do sad", te Safet Kutlovac kojem je pripala nagrada za saradnju sa sektorom kamere. 


Pobjednici u kategorijama igrani film, filmska serija i dokumentarni film ujedno su kandidati ASBH za IMAGO Awards, koji se održava u Beogradu u martu 2019. 


Zahvalnice Asocijacije pripale su producentu Đorđu Vranješu, kao i predsjedniku Asocijacije snimatelja Srbije te članu odbora međunarodne asocijacije IMAGO Predragu Bambiću


Bambić koji je, ističe Mustafić, značajno pomogao bh. asocijaciji snimatelja, odao je priznanje kolegama, naglasivši da je ovo ujedno i borba za afirmaciju zanimanja koje čini temelj svake filmske produkcije. 


Asocijacija snimatelja BiH postoji od 2010. godine i okuplja 27 direktora fotografije, snimatelja i majstora scenske tehnike iz cijele Bosne i Hercegovine.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI