Ruski predsjednik sutra stiže u posjetu Srbiji

Putin uoči dolaska u Beograd govorio i o Bosni i Hercegovini

Front 16.01.19, 09:41h

Putin uoči dolaska u Beograd govorio i o Bosni i Hercegovini
On je istakao da se Rusija zalaže za to da se poštuju prava i interesi balkanskih zemalja i naroda i međunarodno pravo

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se saradnja Rusije sa Republikom Srpskom, koja je sastavni dio Bosne i Hercegovine, odvija na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.

 

"I dalje smo usmjereni ka realizaciji, kako u Republici Srpskoj, tako i na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, projekata u sferi energetike, prerade nafte i trgovine gorivom, bankarstva, farmacije i u drugim oblastima. Smatramo da istu važnost ima promovisanje zajedničkih humanitarnih inicijativa, uzimajući u obzir rastuće interesovanje građana BiH za ruski jezik, rusku kulturu, studije u Rusiji", rekao je Putin u intervjuu za "Politiku" i "Večernje novosti".

 

On je istakao da se Rusija zalaže za to da se poštuju prava i interesi balkanskih zemalja i naroda i međunarodno pravo.

 

Putin je ukazao da se progresivno razvijaju i odnosi Rusije sa Slovenijom i Hrvatskom, bez obzira na to što dijalog EU, čije su te zemlje članice, i Rusije doživljava teška vremena.

 

On je istakao da je prošle godine održano nekoliko sastanaka sa rukovodstvom Hrvatske, kao i da raste robna razmjena - sa Slovenijom za tri kvartala 2018. godine povećana je skoro za 10 odsto, a sa Hrvatskom za 27 odsto.

 

"Prošle godine Rusija i Slovenija su uspješno organizovale `unakrsne` Sezone kulture, a u Zagrebu je organizovana velika izložba Državnog Ermitaža, posvećena 50 godina pobratimskih veza glavnog grada Hrvatske sa Sankt Peterburgom. I dalje ćemo razvijati odnose prijateljstva i povjerenja, koji su, siguran sam, potpuno u skladu sa interesima naših naroda", poručio je Putin.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI