Danas glasanje o nepovjerenju vladi

Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu

Front 16.01.19, 08:02h

Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu
Čelnik laburista kazao je da glasanje predstavlja kulminaciju najhaotičnijeg parlamentarnog procesa u posljednjih 30 godina

 

Britanski zastupnici odbacili su u utorak navečer sporazum o Brexitu premijerke Therese May. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika, objavile su agencije. 

 

Nakon što je britanski parlament oborio prijedlog premijerke May o Brexitu, za srijedu je zakazano glasanje o nepovjerenju vladi, javlja Reuters. 

 

Opozicioni lider Jeremy Corbyn pozvao je na glasanje o nepovjerenju vladi. 

 

Uoči glasanja May se obratila parlamentarcima kazavši da britanski narod nije odabrao Brexit bez postizanja sporazuma, a da novi izbori ne bi olakšali situaciju. Premijerka je ranije upozorila parlamentarce da odbijanje sporazuma može značiti da Brexita neće ni biti, prenosi Al Jazeera.  

 

U britanskom parlamentu je uoči glasanja vođena rasprava o sporazumu. Pojedini zastupnici su uložili amandmane. 

 

- To je kompromis. Ako možemo imati datum završetka zaštitnog mehanizma, onda možemo ići dalje. Ne tražim odgovor sada, ali preklinjem vladu da u sljedećih šest sati razmisli hoće li to prihvatiti. Radi se o amandmanima koji bi deblokirali proces kako bi bio prihvaćen u parlamentu -  kazao je Edward Leigh, zastupnik Konzervativne stranke. 

 

Čelnik laburista kazao je da glasanje predstavlja kulminaciju najhaotičnijeg parlamentarnog procesa u posljednjih 30 godina. 

 

- Parlament je proglasio neposluh vlade prvi put u historiji zbog neobjavljivanja vladinog pravnog savjeta. Zatim, prvi put u nekoliko decenija vlada je odustala od provođenja akata u parlamentu. Vlada je poražena u glasanju o budžetu, prvi put od 70-ih. Premijerka je otvorila debatu o njenom sporazumu prije više od mjesec dana. Debata je trebala završiti 11. decembra, ali je ona panično odustala od glasanja. Kako sama priznaje, Sporazum bi bio odbijen značajnom većinom -  kazao je Jeremy Corbyn, čelnik laburista.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI