S Bezosom od početka Amazona

Razvod godine: Ko je žena koja će postati najbogatija na svijetu?

ŽENA iN 15.01.19, 10:21h

Razvod godine: Ko je žena koja će postati najbogatija na svijetu?
Njena ljubav prema književnosti i pisanju seže do najranijeg djetinjstva, pa je tako ozbiljno počela pisati sa šest godina

 

U svom 25-godišnjem braku sa osnivačem Amazona, MacKenzie Bezos bila je vjerna ambasadorica kompanije koja je nju i njenog supruga učinila najbogatijim parom na svijetu. 

 

Bila je dio tog plana i puta prema uspjehu od samog početka i od puta u Seattle tokom 1994. godine dok je on na suvozačevom mjestu pripremao poslovni plan kompanije. Sudjelovala je u transformaciji male online knjižare u moćnog diva i drugu kompaniju u američkoj istoriji koja je procijenjena na više od bilion dolara. 

 

Najava njihovog razvoda iznenadila je javnost a par, koji ima četvero djece, napisao je kako vide "predivne stvari u budućnosti, kao roditelji, prijatelji, partneri u raznim projektima i poduhvatima, i kao pojedinci koji tragaju za novim izazovima i pustolovinama", piše The New York Times.

 

Tokom proteklih nekoliko decenija dok je kompanija rasla moglo ih se vidjeti na nekim događajima poput Oscara i Zlatnog globusa, a 2012. godine bila je domaćica tradicionalnog bala Met Gala. No ipak vjerno je čuvala svoju privatnost, bavila se pisanjem i odgojem djece.

 

U javnost je izlazila kako bi promovirala svoje knjige i odbranila suprugovu kompaniju, pa je tako 2013. godine objavila osvrt na knjigu o Amazonu autora Brada Stonea - The Everything Store i naglasila kako je zagađena "nizom netačnih prikaza" i prepuna "tehnikalija koje su na granici SF-a". 

 

Malo je stvari poznato o zasad još uvijek gđi Bezos, ženi koja bi mogla dobiti jednu od najvećih brakorazvodnih parnica dosada. MacKenzie Tuttle tada ambiciozna spisateljica, svog je supruga upoznala u D.E.Shawu, njujorškom hedge fondu u kojem je Bezos bio potpredsjednik. U razgovoru za Vogue rekla je kako je posao asistenta u administraciji prihvatila kako bi mogla zarađivati i plaćati račune dok piše knjige, no ubrzo ju je očarao smijeh muškarca koji je radio u uredu pored nje.

 

Kako je on sam rekao u intervju 2013. godine "bila je to ljubav na prvi zvuk". Nakon tri mjeseca hodanja par se zaručio a vjenčali su se ubrzo nakon toga, on je tada imao 30 a ona 23 godine.

 

Često se opisivala kao knjiškog moljca, introverta, posebno kada ju se uspoređuje sa Bezosom, ekspanzivnim biznismenom čije su glavne romantične želje bile, kako je rekao šest godina nakon njihova vjenčanja, da upozna nekog "snalažljivog". To im je čini se i jednom i drugom bilo jako važno, pa je i sam rekao kako je jedna od glavnih izreka njegove supruge bila: Rađe bi imala dijete sa devet prstiju, nego nesnalažljivo. Njena ljubav prema književnosti i pisanju seže do najranijeg djetinjstva, pa je tako ozbiljno počela pisati sa šest godina i napisala knjigu The Book Worm, koja je izgubljena u poplavi. Kreativno pisanje studirala je na Princetonu, a slavna književnica nagrađena Nobelovom nagradom Toni Morrison angažirala ju je kao asistenta za istraživanje na knjizi Jazz i upoznala ju sa agenticom Amandom Urban

 

U razgovoru za Vogue Morrison ju je nazvala rijetkim talentom i "jednom od najboljih studentica koju je ikada imala na svojim predavanjima kreativnog pisanja". Pohvalila je njeno debitantsko djelo The Testing of Luther Albright i nazvala ga "sofisticiranim djelom koji slama srce".

 

Nakon što je diplomirala na Princetonu 1992. godine, šest godina nakon Bezosa, prihvatila je posao koji ju je uveo u budućnost ovog online diva. Vjenčali su se 1993. godine, a sljedeće, 1994. godine kada je i osnovan Amazon, preselili u Seattle. Ubrzo je i sama postala dio tog carstva i tima bez obzira što radila i čime se bavila. Bezos je ubrzo utemeljio Amazon kao uspješnu knjižaru na internetu i počeo s dodavanjem i novih usluga, lijekovi, pa i ostale robe.

 

MacKenzie je sa suprugom počela živjeti u unajmljenoj kući u predgrađu Seattlea i od samog početka bila jako angažirana u kompaniji. Dok je radila kao računovotkinja pomogla je pronalasku naziva kompanije pa čak i radila neke od prvih dostava, kako stoji u knjizi The Everything Store. "U tim ranim danima bila je glas kojeg se čulo i slušalo", rekao je autor knjige Stone. 1999. godine preselili su se u 10 miliona dolara vrijednu palaču u Medini, Washington, a ubrzo su dobili i svoje prvo dijete. Dok su zarađivali milione trudili su se sačuvati svoj privatni život. Ona bi tako često njihovu djecu vozila u školu u Hondi i ostavila Bezosa u uredu. Kako je kompanija rasla i napredovala tako se ona fokusirala na porodicu i spisateljske ambicije, pa tako više nije bila uključena u svakodnevni posao u Amazonu. Na prvom romanu radila je deceniju, i surađivala s poznatim književnim agentima, koji su predstavljali između ostalog i Haruki Murakamija i Kazuo Ishigura

 

The Testing of Luther Albright, priča koja prati život jednog inženjera, objavljena je 2005. godine i dočekana dobrim kritikama, između ostalog The Los Angeles Times nazvao ju je jednom od najboljih knjiga godine, a Publishers Weekly hvalio je "njenu suptilnu maštu i oduševljavajući talent za naturalizam". 2013. godine objavila je svoju drugu knjigu Traps koja prati putovanje filmske zvijezde Jessice Lessing u želji da se suoči sa svojim ocem, prevarantom koji je godinama njene fotografije prodavao paparazzima. Na tom putu upoznaje još tri žene koje postaju njene saveznice.

 

"Rekla bih da je najveća tema u knjizi ideja kako sve one stvari o kojima brinemo veći dio našeg života, stvari u kojima se osjećamo zarobljenima, nesreće koje nam se događaju, sve su to na kraju stvari na kojima možemo biti zahvalni. Odvele su nas tamo gdje smo trebali ići", rekla je u jednom intervju. Bezos je bio njezin vjerni obožavatelj i počesto mijenjao svoje poslovne planove kako bi mogao čitati njezine rukopise. U knjizi ga je čak i nazvala "svojim najodanijim čitateljem". No mnogi nezavisni izdavači nazivali su ga drugim imenima, i krivili Amazon zbog izgradnje carstva i monopola zbog kojeg su propali. Iako se Amazon bavio i izdavaštvom, ona je za svoje knjige odabrala tradicionalne izdavače Harper and Knopf.

 

Prodaja njenih knjiga bila je skromna. Par Bezos najbogatiji je par na svijetu, a tijekom njihova razvoda spominjat će se iznosi koji su nama gotovo nezamislivi. Već ranije bilo je razvoda vrijednih milijarde, no nikada ranije nije zabilježen razvod para čija se vrijednost procjenjuje na 137 milijardi dolara. O njihovim finansijskim dogovorima malo se zna, a pretpostavlja se kako će se odvijati u Washingtonu gdje i žive i gdje su stekli svoje bogatstvo kojeg će sada i podijeliti. Mnogi advokati smatraju kako se Bezos neće držati te ravnomjerne podjele imovine, u kojoj bi tako mogao ostati bez 16,1 posto dionica koje posjeduje. 

 

"Mislim da se nisu borili oko toga koliko će ko dobiti bogatstva, već da se bore oko kontrole", rekao je William Zabel, iz kompanije Schulte Roth and Zabel. Pretpostavlja kako će o podjeli imovine pregovarati i kako će vrijednost dionica Amazona podijeliti tako da Bezos i dalje ostane u prednosti. Zasada nije poznato koji su im sljedeći koraci ni koji će biti tijek razvoda. Tako se postavlja pitanje i oko njenih planova što se tiče filantropije, donacija mnogobrojnim humanitarnim organizacija među kojima je i 15 miliona dolara koje su donirali za istraživanja mozga, a 2012. godine donirali su 2,5 miliona dolara za podršku referendumom o istospolnim brakovima u Washingtonu. 2017. godine pitala je svoje pratitelje na Twitteru kako bi i kome još mogla pomoći, a krajem prošle godine objavili su pokretanje dvije milijarde vrijednog fonda za pomoć siromašnim porodicama. Možda će sada imati i više vremena za pisanje, a vjerujemo kako bi rekorde prodaje mogla srušiti njezina autobiografija, ako ju odluči napisati. 

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI