foto/ IDEJNI POKRETAČ PROJEKTA JASMIN DURAKOVIĆ

Podrška grada muzeju 'Valter brani Sarajevo' posvećenog filmu: Sarajevo mora čuvati kulturnu baštinu

Kultura 14.01.19, 13:45h

Podrška grada muzeju 'Valter brani Sarajevo' posvećenog filmu: Sarajevo mora čuvati kulturnu baštinu
Gradonačelnik Skaka izrazio je zadovoljstvo idejom jedinstvenog projekta koji ima kulturološku dimenziju, ali će doprinijeti i proširenju turističke ponude Sarajeva

 

Grad Sarajevo je spreman da bude glavni partner projekta otvaranja muzeja posvećenog filmu "Valter brani Sarajevo" - poručio je gradonačelnik Sarajeva Abudulah Skaka prilikom posjete JP "Filmski centar Sarajevo" koje radi na pokretanju muzeja. 

 

Direktor JP "Filmski centar Sarajevo" Jasmin Duraković prezentirao je projekat muzeja posvećenog kultnom bosanskohercegovačkom filmu, ali i samoj historijskoj ličnosti Vladimira Perića Valtera. 

 

Gradonačelnik Skaka izrazio je zadovoljstvo idejom jedinstvenog projekta koji ima kulturološku dimenziju, ali će doprinijeti i proširenju turističke ponude Sarajeva. 

 

- Sarajevo mora čuvati kulturnu baštinu, a film "Valter brani Sarajevo" je važan dio nje.  Uvjeren sam da će ovakva kulturna institucija biti primamljiva za posjetioce, ne samo iz regije, nego posebno one sa Dalekog istoka, gdje je ovaj film stekao kultni status - rekao je Skaka. 

 

Muzej "Valter brani Sarajevo" Filmskog centra Sarajevo je zamišljen kao atraktivan filmsko-scenografski muzej sa eksponatima iz vremena snimanja filma, ali i svim drugim elementima (historiografsko-muzejska dokumentacija, audio i video multimedija, shop sa suvenirima), sa pratećim mapiranjem lokacija na kojima se snimao  film, ali vezanim i za historijsku ličnost Valtera. 

 

Projekat vodi Jasmin Duraković koji je idejni pokretač muzeja, dok je za potrebe realizacije okupljena ekipa vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke djelatnosti. 

 

Glavni scenograf projekta je profesor sa Akademije scenskih umjetnosti Osman Arslanagić, dizajner je Sanja Kulenović, dok likove reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i junaka iz filma kreiraju akademski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sućeska. 

 

 U okviru projekta planirana je, zajedno sa predstavnicima turističke industrije, tura "Valter brani Sarajevo", saopćeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

 

(Foto: Amer Beganović/ FENA/MR)