Neobična priča Nevene Stanić

Život u Njemačkoj zamijenila Hercegovinom: Nijemci najviše vole besplatne smokve pored Trebišnjice

Lifestyle 14.01.19, 12:39h

Život u Njemačkoj zamijenila Hercegovinom: Nijemci najviše vole besplatne smokve pored Trebišnjice
I dok drugi sanjaju o Njemačkoj, Nevena i Sveto sanjaju da u Trebinju zauvijek nađu svoje mjesto pod suncem

 

Ima priča i životnih i ljubavnih koje krenu nekim drugačijim, u svakom slučaju Gospodnjim putevima. I ti putevi uvijek u dobroj luci pristanište nađu, a takva je i životna priča Nevene i Sveta Stanića iz Trebinja.

 

Nevena je dolazeći iz Njemačke na raspuste kod familije sanjala da će se jednog dana preseliti u Hercegovinu, piše Glas Srpske.

 

- Možda zvuči nevjerovatno, ali je istinito. Moji roditelji i dalje žive u Njemačkoj, a brat u Austriji. Međutim, ja od malih nogu obožavam ovaj grad, klimu, ljude… U jednom trenutku mi se pružila prilika da dođem na duže u Hercegovinu. U tom periodu upoznala sam i Sveta i ostala u Hercegovini. Nadam se za sva vremena - riječi su kojima Nevena Stanić sa širokim osmijehom na licu počinje objašnjavati zašto je odlučila da živi u Trebinju, a nije Sveta ubijedila da sele za Njemačku. Interesovalo nas je to ponajviše, jer ovih dana u moru vijesti slušamo i gledamo ko je sve otišao za poslom u zemlje Evropske unije.

 

Danas su supružnici i imaju sina Aleksu. Sveto je vlasnik “Sportskog bara” u Kastelu, a Nevena rukovodi jednim hostelom u Gorici.

 

Priznaje Nevena da nije prekinula sve poslovne veze sa Njemačkom. Povremeno odlazi, jer radi kao konsultant u jednoj firmi, ali svi planovi i želje ovih mladih roditelja usko su povezani sa Trebinjem i Hercegovinom, mjesto Svetovog rođenja i Neveninog porijekla.

 

Stanići su iznajmili hostel u Gorici i započeli renoviranje. Uglas se smiju dok se prisjećaju kako im je došla prva grupa turista, a pola hostela bilo u ruševini. Sada, na kraju turističke sezone, mogu reći da su prezadovoljni. Veći dio objekta je u funkciji, a osposobili su i restoran u koji može da sjedne 100 osoba. Upoznali su mnogo novih ljudi, zanimljivih na svoj način. Pokušavaju pobrojati goste iz Kine, Rusije, Kanade, Njemačke, Šri Lanke ili one koji su u hostel stigli na biciklu iz Holandije.

 

- Nikad neću zaboraviti Holanđanina koji je stigao biciklom. Samo je želio da prespava i odmori se na putu za Dubrovnik. Međutim, mi smo mu toliko pričali o Trebinju da je on na rastanku samo rekao: “Obećavam da ću doći u avgustu sa ženom!” Naravno, mislili smo da on to govori iz čiste kurtoazije, ali on je stvarno došao u avgustu sa ženom. Bili su nekoliko dana i obišli većinu naših znamenitosti. I naravno, otišli su oduševljeni - preuzima riječ Sveto.

 

Kaže da se turisti mnogo interesuju za planinarenje, kajak, paraglajding, manastir Tvrdoš.

 

- Pokušavamo im biti na usluzi i u saradnji sa lokalnim partnerima organizovati i rentakar, te vožnju kvodovima po Morinama i Nevesinju, paraglajding i baš to što traže - dobar, a jeftin smještaj sa odličnim obrocima - kaže Sveto.

 

Posebna ponuda porodice Stanić, “Sportskog bara” i hostela “The Red Door ” je kraft pivo. Zatekli smo ih u procesu registracije mini-pivare. Za sada prave svijetlo pivo i krenuli su sa njegovom zvaničnom prodajom. Početna ideja im je da obezbjeđuju kafić i hostel, a kako se posao bude širio, i oni će povećavati kapacitet. Za sada na 15 dana prave od 150 do 200 litara, a u “Sportskom baru” nude 55 vrsta piva.

 

I dok drugi sanjaju o Njemačkoj, Nevena i Sveto sanjaju da u Trebinju zauvijek nađu svoje mjesto pod suncem. I dobro im ide.


Koliko Hercegovina ima šansi na probirljivom evropskom tržištu svjedoči interesantan podatak koji nam je Nevena rekla.

 

- Kod mene svake godine dolaze dvije drugarice iz Njemačke. One su šetajući se pored Trebišnjice primijetile mnogo smokava o kojima niko ne vodi računa. Cijeli dan bi bile kod smokava i uživale u njima. Nisu se prestajale čuditi kako niko o tome ne vodi računa, a cijena jedne smokve u Njemačkoj je evro. Računica je jednostavna - kaže Nevena.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI