Video / KAKO JE BITI MUŠKARAC U 'ŽENSKOM' POSLU

Bosanac među vaspitačicama: Nisu znali kako da me zovu, pa sam prvo bio 'teta', a onda 'tetak'...

Nedjeljni magazin 14.01.19, 09:46h

Bosanac među vaspitačicama: Nisu znali kako da me zovu, pa sam prvo bio 'teta', a onda 'tetak'...
Nikoli se rad sa djecom svidio kada je, kao karatista, dobio priliku da radi sa najmlađim polaznicima

 

Posao vaspitača u vrtiću, kao po pravilu, rezervisan je za žene. Ipak, Nikola Sekulić iz Kozarske Dubice dokaz je da ima izuzetaka.

 

Nikola za portal Dnevnick.com kaže da je djeci u vrtiću na početku bilo čudno što ih čuva muškarac. Najveća dilema bila im je, prisjeća se Sekulić, kako da ga oslovljavaju.

 

- Nisu znali kako da me zovu, nego bi govoril kao što zovu svoje tete - teto. Onda su meni govorili tetak. Ali, naravno, sve je to smiješno. Sada me zovu čika Nikola - objašnjava ovaj Dubičanin.

 

Nikoli se rad sa djecom svidio kada je, kao karatista, dobio priliku da radi sa najmlađim polaznicima. Shvatio je, dodaje, da mu rad sa djecom dobro ide i odlučio je da se obrazuje u tom pravcu.

 

- Ovo zanimanje je drugačije od nekih drugih zanimanja, zato što je specifična grupa sa kojom se radi. Radi se sa djecom, tj. sa ljudima koji su u veoma kritičnom periodu kada im treba njega, ljubav, razonoda i učenje i to me je poprilično inspirisalo i dalo mi snagu, želju da izaberem upravo taj poziv - kaže Nikola.

 

Osjećaj je na početku bio prilično čudan, a on izgubljen, priznaje Nikola i dodaje da se nije dobro snalazio.

 

- Kad dođete na posao i kad vidite da su vam se djeca obradovala, kad dođete i shvatite da njih 20 ili 25 gleda u vas dok vi nešto pričate, dok im nešto objašnjavate, dok im nešto pokazujete i kako upijaju svaki momenat, to je pravo bogatstvo ovog posla - kaže Sekulić.

 

Danjašnja djeca i djeca od prije 50 ili 100 godina jednostavno ne mogu se mnogo razlikovati, uvjeren je Nikola. Tu tvrdnju objašnjava time što je ovaj uzrast još mali da bi se dovoljno promijenio u smislu okruženja. On dodaje da sve dolazi iz porodice, ali da se vaspitači trude da djecu izvedu na pravi put. Muški vaspitači su, kaže Nikola, poželjni u svakom vrtiću.

 

- Svakako je dobro za djecu da im se, uz ženskog, nađe i muški vaspitač u grupi, zato što muškarac i žena predstavljaju najbliži oblik onom što je i njihova porodica. Imaju dvije odrasle osobe sa kojima se mogu identifikovati, tako da je to vrlo važno za njih - objašnjava Nikola.

 

Ovaj mladić poručuje svim mladima da slobodno probaju da rade sa djecom, jer je ovo lijep poziv. Kaže da tek kada ode na godišnji odmor shvati koliko mu nedostaje posao.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI