djelimična paraliza

Kriza: Trump otkazao učešće na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu zbog blokade vlade

Front 11.01.19, 08:18h

Kriza: Trump otkazao učešće na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu zbog blokade vlade
Poručio je da je odluku donio zbog djelimične paralize američke vlade

 

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je u četvrtak učešće na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu koji će biti održan od 21. do 25. januara.  

 

Poručio je da je odluku donio zbog djelimične paralize američke vlade. 

 

- Zbog nepopustljivosti demokrata kada se radi o sigurnosti na granicama i zbog važnosti sigurnosti za našu zemlju, otkazujem svoj važni put u Davos, u Švicarskoj, na Svjetski ekonomski forum - napisao je predsjednik SAD-a na Twitteru, prenosi Anadolija. 

 

Trump je u srijedu u Bijeloj kući prekinuo sastanak s demokratskim čelnicima u vezi s finansiranjem zida na meksičkoj granici i napisao na Twitteru da je sastanak održan kako bi se prekinula blokada vlade bio "potpuni gubitak vremena". 

 

Devetnaestog dana djelimične blokade savezne vlade, uzrokovane nesporazumom oko zida, sastanak između Trumpa, čelnika demokrata u Senatu Chucka Schumera i predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi i drugih čelnika završen je bez određenih rješenja. 

 

Trump traži da Kongres odobri 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom, ali demokrate koji imaju većinu u Predstavničkom domu tome se protive zbog čega su propali pregovori o finansiranju vlade. 

 

Već više od dvije sedmice oko 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima plaću.

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI