POJASNILI ZAŠTO NEMA INTERVENTNIH MJERA

Čini li se i vama da je tako? Iz Vlade KS tvrde da je zagađenje u Sarajevu sve manje, a narednih dana zrak će biti još bolji!

Hronika 30.12.18, 12:56h

Čini li se i vama da je tako? Iz Vlade KS tvrde da je zagađenje u Sarajevu sve manje, a narednih dana zrak će biti još bolji!
Koncentracija zagađujućih tvari u zraku je u stalnom opadanju, a to će se zbog vremenskih prilika nastaviti i u narednim danima, tvrdi se u saopštenju press službe Kantona Sarajevo

 


 

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopštava da je danas došlo do pada koncentracija zagađujućih tvari u zraku, a prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda tokom večernjih očekuje se značajna promjena vremena praćena  sniježnim padavinama, što će se zadržati i u narednim danima, zbog čega će doći do opadanja vrijednosti zagađujućih materija. 

 

Ovo se tvrdi u saopštenju press službe Kantona Sarajevo u kome se dalje ističe sljedeće:  

 

Iz navedenih razloga, na snazi po preporuci Stručnog tijela ostaje zadržavanje Prve epizode "Pripravnost" Plana interventnih mjera.

 

mjerenje-sad-2
Za razliku od tvrdnji J.U. Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, stanica za mjerenje kvaliteta zraka unutar zidova Ambasade SAD-a i danas navodi da je količina P10 čestica u zraku izuzetno velika i opasna, što se može vidjeti i u priloženim podacima (printscreen današnjeg mjerenja)
mjerenje-sad-1

Ovom povodom, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdali su sljedeće upute za stanovništvo, kako za rizične grupe tako i za zdravu polulaciju, da svoje kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum i koliko mogućnosti dozvoljavaju  da borave na čistom zraku na obližnjim planinama. 

 

Također navode i sljedeće:

 

- Pri eventualnom boravku na otvorenom tebaju koristiti zaštitu u vidu respiratornih zaštitnih maski kako bi se djelimično ublažio štetni uticaj lebdećih čestica i čađi. 

- Smanjiti provjetravanje prostorija do promjene vremenskih prilika. 

- Ne preporučuje se vježbanje i trčanje na otvorenom jer se na taj način, zbog dubokog disanja, veče količine zračnih polutanata unose u pluća. 

- Posebno ograničeno kretanje na otvorenom (parkovi, igrališta...) odnosi se na visokorizične grupe stanovništva kao što su trudnice, djeca, starije osobe i hronični bolesnici. 

 

Važno je da rizična grupa stanovništva ne boravi u zadimljenim i neventiliranim prostorijama i u slučaju pogoršanja osnovne bolesti kod hroničnih bolsenika sa kardiovaskularnim i plućnim oboljenjima (otežano disanje, izraženi kašalj, stezanje u grudima...) blagovremeno se javiti ordinirajućem ljekaru.

 
Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨. 

 

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici http://kvalitetzraka.ba/. J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

 

Još jedno se apaleluje na odgovornost svih obaveznika primjene plada da poduzmu sve mjere kako bi se smanjilo zagađenje, navodi se u saopštenju press službe Kantona Sarajevo. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI