NOVA VELIKA OČEKIVANJA LIDERA SDA

Izetbegović ne odustaje: Raste proizvodnja, rastu budžeti, rastu plate... U 2019. bit će duplo više zaposlenih nego nezaposlenih!

Front 27.12.18, 12:18h

Izetbegović ne odustaje: Raste proizvodnja, rastu budžeti, rastu plate... U 2019. bit će duplo više zaposlenih nego nezaposlenih!
- Budžeti rastu, raste broj turista. Ove godine nas je posjetilo preko dva miliona. Do kraja 2019. godine očekujemo broj zaposlenih da bude duplo veći od broja nezaposlenih. Raste prosjek plaće, javni dug je najniži dug posebno u FBiH tačnije tri puta manje nego RS..., rekao je Izuetbegović sumirajući rezultate u godini na izmaku

 

 


Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rezimirajući rezultate rada u ovoj godini, na današnjoj pres konferenciji kazao je kako je u 2018. bilo opstrukcija, destabilizacije populizma... Bilo je i napretka na putu EU, ali sporije nego se ičekivalo, kazao je Izetbegović, piše Hayat.ba.

 

- U FBiH usvojen je Zakon o PIO, otvorene kreditne linije za stambeno zbrinjavanje mladih... Stečeni su uslovi za razvoj saobraćajne infrastrukture – dodao je on.


Naglasio je da su migracije obilježile 2018. godinu, posebno u USK.


- Odlaze mladi i to je veliki problem. Nema čarobnog štapića da to zaustavimo. Program SDA nudi rješenja u svom programu – naglasio je.


Apelacija Bože Ljubića takodjer je obilježila godinu koju ispraćamo. Izetbegović je najavio da SDA danas upućuje apelaciju Ustavnom sudu.


- Blok hrvatskih stranaka koje je podržavao Dodik, nastavio je sa ignorisanjem odluka Ustavnog suda i opstrukcijama. Provosuđe se povlačilo pred politikom, hapšenja naših generala, odstranjene sudije i tužici koji su Bošnjaci... neki su od problema u ovoj godini – kazao je Izetbegović.


Govorio je i o Pelješkom mostu.


- Deklaracije kojima se zadire u unutrašnja pitanja obilježili su regionalne odnose. Stvarala se slika raspada SDA osnivanjem drugih stranaka. SDA je ipak pobijedila na svim nivoima s bošnjačkom većinom osim u Tuzli. Narod cijeni SDA i želimo sačuvati tu snagu političkog oslonca. Na kantonalnim nivoima prave se koalicije bez SDA čime se ignoriše izborna pobjeda. U vremenu kada se sve više Beograd i Zagreb miješaju u unutrašnja pitanja, neodgovorno je razbijanje bošnjačkog korpusa – kazao je predsjednik SDA ističući da u narednih 10 dana završavaju pregovore sa svim strankama i onda će se opredjeliti šta i kako dalje.


Nije sve crnilo. Bilo je, nastavio je, i dosta pozitivo urađenih stvari.


- BDP je nastavio da raste. Fizički obim industrijske proizvodnje raste kao i izvoz. Budžeti rastu, raste broj turista. Ove godine nas je posjetilo preko dva miliona. Do kraja 2019. godine očekujemo broj zaposlenih da bude duplo veći od broja nezaposlenih. Raste prosjek plaće, javni dug je najniži dug posebno u FBiH tačnije tri puta manje nego RS... Otvoreni su fondovi i investicije. Sredstva od akciza donijela su preko 250 miliona KM. Cijene hrane porasle su za svega 1,54 promila, rade se dionice autoputa, sredstva za autoceste – naglasio je Izetbegović.


Uprkos svemu, istaknuo je, obećavaju stabilizaciju i napredak kakav nismo imali od Daytona.


- Ali prihvatite realnost, naš program, i da smo izborni pobjednici – poručio je Izetbegović.


- Dodik nije za NATO i mnoge druge stvari poput odlaska stranih sudija. Zakon je na našoj strani, ali radi se ono što želi Rusija. Oni imaju svoje stavove ali i interese, ali neće otići sudije i idemo ka NATO-u – kazao je Bakir Izetbegović.

 

(Hayat.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI