martina mlinarević - sopta o božiću

Svi ćete nositi blagdanski osmijeh i lice za selfija. Lice koje kaže 'o dan te ...' Kako smo sretni, k'o u američkom filmu...


25.12.18, 12:09h

 

Poznata bh. spisateljica Martina Mlinarević - Sopta često na društvenoj mreži dijeli svoje zaključke o životu i društvu, kao i crtice iz privatnog života, a tako je bilo i jutros.

 

Naime, Martina je postavila status vezan za praznike i Božić, a šta je to zaključila ovog puta, pročitajte u nastavku.

 

Status prenosimo u cijelosti:

 

Otvaras poklone radi kojih si ispraznio pola polica u zagusenim ducanima grada. Na Badnje jutro psovao guzvu. Nedostatak parkinga. Poslao djavolu konzumerizam modernog svijeta. Pa kceri u osnovnoj kupio Samsung S nesto. Nek se nadje. Da ima za staviti filtere na lice dje nes znati jel to tvoje dijete ili Kardasian Kim. Sretan ti Bozic Kim.

 

Na polnocki si klecao, utrnula ti noga, ali nisi reko ni Bogu ni sveceniku koji te ispovjedao da ne razgovaras s komsijom radi mrginja, takorekuc medje. A s bratom rodjenim se nisi cuo godinu dana radi zemlje bez mrginja, takorekuc medje, jer sve treba biti ili tvoje ili njegovo, ili nikako, da mu zemlju... i ko je dade, nes psovat danas, Bozic je. Nisi se cuo godinu dana s bratom rodjenim, vidjet ces ga u stare babe oko bozicnog stola.

 

Svi cete nositi blagdanski osmijeh i lice za selfija. Lice koje kaze o dan te..., necu psovat danas, kako smo sretni, ko familija iz americkih filmova. Godinu dana nisi upitao nikog za tim stolom kako je, kako je unutra, iza rebara, ono skroz kako je. Jer se bojis sta bi cuti mogao.

 

Bolje je u vonju sarme i lezernoj zaje...zafrkanciji odgledati kako Papa na svakom jeziku ovog svijeta zeli da ste sretni za Bozic. E sta je tih zemalja, i sta je tog svijeta, razmjerit ces u glavi, ali zeni nikad nes kupiti kartu za avion do Lisabona, aj boga...bolan dobro joj je i po Mepasu, das joj cvaju, dosta da ona i jaranice mogu ispricati ko se s kim kurv....ljubi pardon, i ko s kim lijeze, moja ti, ona i jaranice se smiju grleno, a zapravo jedna drugu skenira, ne kako je unutra, ne kako je iza rebara, ono skroz kako je, nego sta je obukla i okle joj pare, a i majketi sta cu u Lisabonu zavikat ce ona, znas kakve gace imaju na izlogu u Zari!

 

Dobar je Papa Franc reci ce netko za stolom, ma sta dobar, Papa se zalaze za pedere netko drugi ce zagalamiti, i u trenu je fajt buknuo do neba preko tanjura, preko zaklane purice, pecenja i svijeca, u igri su i ustase i partizani, i Tudjman i Tito, pokoj vam dusi, pa pobacaj, vjeronauk, devedesetprva, ugrozenost Hrvata u BiH, i sve zavrsi na Srbima dakako. Onda zazvoni mobitel, s posla ti pajdo ili takorekuc drug odnekle iz Zivinica, Muharem, iz poslovnice u Bosni, pa Djordje iz Trebinja, cestitaju, vidis ima i njih dobrih, ima i njih ljudi - slozit cete se svi klimanjem glavom, na Fejsu podijeliti kako su neka casna i neka "zamotana" podijelile izmedju sebe kolace, pa bas fino, neka, kao nekada...

 

Za 24 sata opet ces jeb..ma neces psovati danas nego za 24 sata, pa tako sam i reko, Komsica i Covica, Dodika i Bakira i zenu mu Sebiju, bolnicu je sjeb...srusila pardon, zaposlila svoje, ukrala para. Sutra ces morati u bolnicu osobno, takorekuc licno, u Mostar, ili gdje god, i nabrajat ce ti ona divna djeca sto jos tamo rade, a ne u Svabiji, sta trebas kupiti od lijekova, od zavoja, u ruci ces drzati zdravstvenu i na njoj markicu osiguranja, vrijedit ti nece nista, rijeci neces zucnuti u znak nemirenja, osim na blagdanskom stolu, lakse je drzat batak nego transparent na protestima, ko ce se zamjeriti vlasti, ma bjezi, Hadezeu, jes lud, lakse nastaviti zamjerati licima oko stola ondje dje si stao.

 

Aha, kod brata si stao, a i sa sestrom nisi bas sav najbolji, razvela se, raspustenica, sramota na kucu, ali da ne grijesis dusu, haj srecom evo pada mrak i mora se ici. O kako nam je samo lijepo bilo, nemojte sta zamjeriti, vidimo se opet, baba drzi se legendo, a ti dedo drzi babu, zivili, bas sam se nauzivao, moramo zuriti, dobre su ove bozicne popjevke svaka cast, ali veceras nastupa Aleksic Seka ili koja vec, separe se rezervirao, evo jos i jedna slika obiteljska, zajednicka, takorekuc djuture. Valjat ce za lajka. Sretan Bozic. Sretan Bozic.

 

Sretan Bozic. Nadam se da si dobro unutra, tamo skroz iza rebara, da si ono skroz dobro. I da imas nekoga tko te upita iz svojih rebara iskreno kako si. I da ne spavas sam nadam se. I kad si i s nekim, da ne spavas sam, zelim. Da si sretan zelim. Da se budis znajuci zasto ustajes. Ne moras imati Bozic radi Bozica, ali moras imati sebe radi sebe. Sretan ti Bozic, tebi u sebi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


BLIN
KOMENTARI