Udruženje rediteljica i reditelja u BiH organizuje

Slavljenje filmske umjetnosti: Dan Hajrudina Šibe Krvavca u kinu Meeting Point

Kultura 22.12.18, 12:13h

Slavljenje filmske umjetnosti: Dan Hajrudina Šibe Krvavca u kinu Meeting Point
U kinu Meeting Point o filmu “Diverzanti” danas će govorit Nebojša Jovanović, a poslije predavanja bit će prikazan taj film



 

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH, u saradnji s sarajevskim kinom Meeting Point, danas organizira Dan Hajrudina Šibe Krvavca, povodom obilježavanja 92. rođendana jednog od najvećih bh. filmskih autora, majstora žanra i jednog od najgledanijih reditelja na svijetu. 


- Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom s rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u Ex-Yu i BiH kinematografiju - ističe se u saopćenju iz Udruženja rediteljica i reditelja u BiH. 


U kinu Meeting Point o filmu “Diverzanti” danas će govorit Nebojša Jovanović, a poslije predavanja bit će prikazan taj film. 


Na taj način Udruženje rediteljica i reditelja u BiH, nastavlja "jasno naglašavati ogromnu važnost reditelja u bh. kulturi i njihov trajni utjecaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva, ali, zbog prirode posla, nisu jasno vidljivi". 


Iz Udruženja navode da Dan Šibe Krvavaca, osim slavljenja filmske umjetnosti, želi probuditi svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopšte nisu upoznati s jednim od najznačajnih bh. umjetnika.


(FENA)

BLIN
KOMENTARI