Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika

Osuđujemo povlačenje Nacrta Budžeta, nećemo dozvoliti da budemo predmet političkih igara! Idemo u štrajk!

Front 20.12.18, 07:55h

Osuđujemo povlačenje Nacrta Budžeta, nećemo dozvoliti da budemo predmet političkih igara! Idemo u štrajk!
Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu iznosi 928.370.000 KM i predstavlja ujedno najveći budžet u historiji Kantona Sarajevo

 

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika osudio je povlačenje iz procedure Nacrta Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu i Zakona o izvršenju Budžeta za 2019. godinu od premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja juče na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. 

 

Sindikat najoštrije osuđuje takav čin kantonalnog premijera i poručuje da neće dozvoliti da državni službenici i namještenici budu predmet političkih igara. 

 

Iz Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika poručuju da će ukoliko se ne usvoji budžet Kantona Sarajevo u zakonom propisanom roku pokrenuti zakonom dozvoljena sredstva poput štrajka i drugih oblika sindikalne borbe. 

 

Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu iznosi 928.370.000 KM i predstavlja ujedno najveći budžet u historiji Kantona Sarajevo. 

 

Kolegij je ranije zadužio Vladu KS da do ponedjeljka, 10. decembra prema Skupštini uputi izmjene i dopune Zakona o izvršenju Budžeta KS za 2018. godinu kako bi se mogli ispoštovati kolektivni ugovori budžetskih korisnika potpisani ove godine. 

 

Iz sindikata podsjećaju da su 16. novembra ove godine premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Elvis Zornić potpisali Sporazum o iznosu osnovice za obračun plata za 2019. godinu. 

 

Tim sporazumom osnovica za obračun plaće za državne službenike i namještenike u organima državne službe u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu iznosila bi 315 KM, a današnjim dešavanjima u Skupštini Kantona Sarajevo taj sporazum neće moći biti primjenjen kako je bilo i dogovoreno, saopćeno je iz Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika KS. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI