U KINU MEETING POINT 17. DECEMBRA

Film 'Balet u Sarajevu' pred publikom: Put kroz historiju sarajevskog baleta - od nastanka 1950. do danas

Kultura 15.12.18, 14:31h

Film 'Balet u Sarajevu' pred publikom: Put kroz historiju sarajevskog baleta - od nastanka 1950. do danas
Veterani baletne umjetnosti u Sarajevu govore o njenim počecima, razvoju i vrhuncima, kao i o periodu opsade Sarajeva kada su se borili da u tim teškim okolnostima očuvaju balet u gradu

 

U ponedjeljak, 17. decembra, u sarajevskom kinu Meeting Point, sa početkom u 16:30 sati, održat će se premijera dokumentarnog filma „Balet u Sarajevu“.


Film je sniman sredinom oktobra na više lokacija u Sarajevu i obuhvata kompletnu historiju sarajevskog baleta od njegovog nastanka 1950. godine pa sve do danas. Veterani baletne umjetnosti u Sarajevu govore o njenim počecima, razvoju i vrhuncima, kao i o periodu opsade Sarajeva kada su se borili da u tim teškim okolnostima očuvaju balet u gradu. Njihove priče vode nas kroz sadašnje vrijeme, dok je većinski dio priča ispričan kroz sjećanja, arhivske snimke i život u ratu.


Također, film se dotiče i situacije u kojoj se danas balet nalazi u našoj državi i govori o okolnostima u kojima rade i stasavaju nove generacije baletnih plesača. 


U filmu govore brojni sudionici razvoja baletne umjetnosti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

 

balet-u-sarajevu


Film „Balet u Sarajevu“ rađen je prema scenariju Ornele Čolić, dok režiju potpisuje baletna umjetnica Nadža Pušilo. Direktor fotografije i montažer je Marko Jovančić, a izvršni producent je Nisrin Kršlak.


Redateljica Nadža Pušilo svojevremeno je o ovom filmu rekla:


- Naši sagovornici su bili spremni da nam pomognu u nakani da dokumentujemo njihov životni i profesionalni put. Nije bilo teško dokumentirati historiju onih koji su voljeli svoj posao, muziku, ples, svoje kolege, sve ostalo je ostajalo iza njih... Uvodili su mlade ljude u pozorište prepoznajući u njima talente, jačali baletni ansambl, pozorište, našu scenu.


Naglasila je da sama nije profesionalni režiser, ali je za film imala pomoć prijatelja, studenata sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo u nastojanju da to ostvarenje bude urađeno na što višem profesionalnom nivou.


- Mi smo ratna generacija malih balerina. U jednom trenutku sam se morala osvrnuti i upitati se, kao svaki čovjek, odakle sam, čemu idem, što hoću... Ljudi s kojima sam razgovarala su oni koji su me odgojili, uveli u svijet teatra, njegovu suštinu - istakla je redateljica.


Film je rađen u produkciji Udruženja umjetnika Bellarte, a koproducent projekta je BHRT. 


Projekat je podržan od strane Općine Centar Sarajevo, Grada Sarajeva i potpredsjednika Vlade FBiH Milana Dunovića.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI