NAKON KRVAVOG NAPADA U FRANCUSKOM GRADU

Do zuba naoružani policajci upadali u kuće i pronašli ga: Ubijen Cherif Chekatt, napadač iz Strasbourga

Hronika 13.12.18, 22:25h

Do zuba naoružani policajci upadali u kuće i pronašli ga:  Ubijen Cherif Chekatt, napadač iz Strasbourga
Za Cherifom Chekattom, odbjeglim napadačem iz Strasbourga, tragalo je 720 policajaca širom istočne Francuske



 

Policija je večeras u Strasbourgu ubila Cherifa Chekatta, koji je prije dva dana u krvavom napadu u tom francuskom gradu ubio tri osobe, objavili su francuski mediji pozivajući se na policijske izvore. 


Kako je objavio Le Figaro, u Strasbourgu su se čuli pucnjevi, tokom racije u kojoj su teško naoružani policajci sa štitovima i automatskim oružjem upadali u kuće u ulici Epinal. 
 

Ministar unitrašnjih poslova Christophe Castaner izjavio je da je riječ o "provjeri kakvih je bio nekoliko u posljednjih 36 sati", te da ne želi ništa predviđati. AFP je naveo riječi policijskog izvora da se provjere obavljaju na više mjesta. 


Naoružani francuski policijaci započeli su ranije raciju u naselju Neudorf u Strasbourgu. 


Elitna jedinica francuske policije RAID bila je raspoređena duž jedne ulice, a neki od naoružanih policijaca pretresali su kuće u potrazi za napadačem, prenosi Al Jazeera Balkans. 


Za Cherifom Chekattom, odbjeglim napadačem iz Strasbourga, tragalo je 720 policajaca širom istočne Francuske. 


I njemačko tužilaštvo otvorilo je danas istragu protiv Chekatta, javljaju francuski mediji. Njemačko tužilaštvo je pokrenulo istragu za ubistvo, pokušaj ubistva i nanošenje teških povreda, rekao je glasnogovornik tužilaštva. 


Francuska televizija BFM navodi da je istragu otvorio sektor njemačkog tužilaštva za suzbijanje terorizma. Dozvoljeno je da njemačko tužilaštvo istražuje o ovom slučaju paralelno sa francuskim jer su njemački državljani prisustvovali napadu u utorak uvečer u Strasbourgu, na granici Francuske i Njemačke. 


Iako nijedan njemački državljanin u tom napadu nije ranjen, oni su pretrpjeli traume. 


Francuska je podignula sigurnosnu prijetnju na najviši nivo. 


Francuska policija tokom potjere za napadačem na Božićni sajam u Strasbourgu uhapsila je pet osoba, objavio je u srijedu Laurent Nunez, sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova. 


U napadu u utorak, ubijene su tri osobe, a 13 povrijeđeno, od kojih je osam ozbiljno.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI