IZ AIS-A UPOZORAVAJU

Kako Javni RTV servisi u BiH ignorišu i krše prava izvođača muzičkih djela?

Mediji 13.12.18, 13:26h

Kako Javni RTV servisi u BiH ignorišu i krše prava izvođača muzičkih djela?
U međuvremenu AIS je preduzeo i pravne korake protiv sva tri Javna servisa u BiH i neće odustati u borbi za zaštitu interesa muzičkih izvođača u BiH, čija se muzička djela emituju na nacionalnim frekvencijama, navodi se u saoštenju


Asocijacija izvođača i svirača (AIS) uputila je saopštenje za javnost u kome se apeluje na kršenje obaveze poštivanja prava izvođača muzičkih djela od strane Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini. Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:   


Zaštita autorskog i srodnih prava je još uvijek u povoju i kolektivne organizacije poput AIS-a pionirskim koracima osvajaju do sada neregulisano područje. U tom svom nastojanju vrlo često nailaze na nerazumjevanje, bojkot, pa čak i agresivno odbijanje od brojnih korisnika muzičkih djela. Ponekad se tako ponašaju i oni korisnici koji po svom statusu i položaju u društvu imaju dodatnu obavezu da promoviraju evropski standard u poštivanju svih vrsta ljudskih prava.


Sa žaljenjem moramo konstatovati da je takav slučaj i sa Javnim servisima u BiH koji već četiri godine svjesno krše obavezu poštivanja prava izvođača muzičkih djela. Iako bi Javni RTV servisi trebali služiti kao primjer u pogledu društvene odgovornosti, profesionalnosti, sprovođenja i poštivanja zakonskih propisa, stvarnost je potpuno drugačija.


Kako bi se ovaj problem prevazišao AIS je ovaj problem delegirao i na međunarodnom nivou. Učestvujući u radu Godišnje konferencije SCAPR-a (krovna međunarodna organizacija za zaštitu prava izvođača muzičkih djela), predsjednik AIS-a Almir Ajanović, uspio je da to nametne kao jednu od tema konferencije. Nakon njegove elaboracije ovog problema, SCAPR je donio Odluku da reaguje na način da uputi oštro upozorenje javnim servisima u BiH, kao i nadležnim institucijama pozvanim da se brinu za zaštitu muzičkih izvođača.


U tom smislu SCAPR je u oktobru 2018. godine uputio pismo na adrese sva tri javna servisa, kao i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvu za komunikacije i promet Bosne i Hercegovine i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH. Činjenica je da pomenute institucije i emiteri ne ignorišu samo kolektivne organizacije u BiH, već su takav ignorantski odnos ispoljili i prema međunarodnim institucijama i organizacijama kao što je to SCAPR.


Od svih kojima je upućeno pismo, jedino je odgovorila Regulatorna agencija za komunikacije BiH i to da bi se proglasila nenadležim za rješavanje ovog problema. Ovakav ignorantski odnos nas nažalost ne iznenađuje i to je samo nastavak dugogodišnje politike zaštite interesnih lobija, kako bi se što je duže moguće odgodilo plaćanje zakonskih obaveza. U međuvremenu AIS je preduzeo i pravne korake protiv sva tri Javna servisa u BiH i neće odustati u borbi za zaštitu interesa muzičkih izvođača u BiH, čija se muzička djela emituju na nacionalnim frekvencijama, navodi se u saoštenju AIS-a.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI