Heroj odbrane Tuzle

Ilija Jurišić se bori za život: Od jakog moždanog udara oporavlja se na UKC Tuzla

Hronika 13.12.18, 10:34h

Ilija Jurišić se bori za život: Od jakog moždanog udara oporavlja se na UKC Tuzla
Tuzlak Ilija Jurišić je uhapšen u Beogradu 2007. godine pod optužbom da je počinio ratni zločin prilikom sukoba pripadnika odbrane grada i vojske koja ga je napuštala, a sve se dogodilo 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti. Do konačne oslobađajuće presude sudski proces je trajao deset godina od čega je Ilija Jurišić 3,5 godine proveo u pritvoru

 

Tuzlak Ilija Jurišić prije dva mjeseca doživio je moždani udar od kojeg se još uvijek oporavlja u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

 

Predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” Sinan Alić potvrdio je za Tuzlanski.ba ovu informaciju i rekao da se Jurišić već dva mjeseca nalazi u Klinici za neurologiju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

 

“U toku je proces rehabilitacije i nadamo se da će cjelokupan ishod biti pozitivan jer je moždani udar bio izuzetno jak. Sada se nadamo da će sve imati pozitivan ishod”, rekao je Alić.

 

Jurišiću najveću podršku predstavlja supruga Stoja koja s njim provodi dane u bolnici, a povremeno dolaze i sinovi koje se nalaze u inozemstvu.

 

Tuzlak Ilija Jurišić je uhapšen u Beogradu 2007. godine pod optužbom da je počinio ratni zločin prilikom sukoba pripadnika odbrane grada i vojske koja ga je napuštala, a sve se dogodilo 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti. Do konačne oslobađajuće presude sudski proces je trajao deset godina od čega je Ilija Jurišić 3,5 godine proveo u pritvoru.

 

Rješenjem Apelacionog suda u Beogradu oslobođen je svake odgovornosti i zbog toga je u sradnji sa svojim advokatom Đorđem Dozetom podnio tužbu protiv Republike Srbije.

 

Jurišić je ranije izjavio da je hapšenje 11. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ za njega predstavljao pravi šok kao i za njegovu porodicu jer je hapšenje izvršeno na veoma grub način u prisustvu njegove supruge Stoje, sina, snahe i dvije unuke, a da niko nije znao zbog čega ga hapse.

 

Presuda u ovom predmetu mogla bi se očekivati u februaru iduće godine.

 

(Tuzlanski.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Arhiv/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI