sjednici prisustvovali i advokati

UO UNSA smijenio dekanesu Medicinskog fakulteta prof. dr. Semru Čavaljugu

Hronika 11.12.18, 17:03h

UO UNSA smijenio dekanesu Medicinskog fakulteta prof. dr.  Semru Čavaljugu
Prof. dr. Čavaljuga je smijenjena zbog neizvršavanja odluka ovog UO vezanih za vraćanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića u nastavni proces na Medicinski fakultet

 

Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu na današnjoj sjednici je smijenio suspendiranu dekanesu Medicinskog fakulteta prof. dr. Semru Čavaljugu, zbog neizvršavanja odluka ovog UO vezanih za vraćanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića u nastavni proces na Medicinski fakultet - piše Oslobodjenje

 

Do danas, iako je proteklo tri mjeseca od donošenja konačne i izvršne odluke UO, nije po njoj postupljeno, odnosno, nije izvršeno rješenje Upravnog odbora UNSA, kojim je odlučeno:„Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu je obavezan u skladu sa zakonom uspostaviti radno - pravni odnos sa prof. dr Ismetom Gavrankapetanovićem.“

 

Sjednici su prisustvovali i advokati sada već bivše dekanese Čavaljuge, da bi se osigurala transparentnost donošenja odluke, o čemu se UO posebno izjašnjavao.

 

Uzaludno je i rektor Univerziteta prof. dr. Rifat Škrijelj tražio dugo vremena od dekanese da izvrši tu odluku, uzaludno je bilo i to što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove takođe naredila izvršenje citiranog rješenja Upravnog odbora Medicinskom fakultetu UNSA i Univerzitetu u Sarajevu.

 

Advokatica prof. dr. Gavrankapetanovića Maida Galijatović objašnjava da je inspektor za obrazovanje, nakon što nije postupljeno po rješenju u roku, izrekao prekršajne kazne u iznosu od 5000 KM za pravno lice, (Medicinski fakultet) i 1000 KM za dekana, zakonskog zastupnika Fakulteta. Nakon toga je išao u kontrolu izvršenja rješenja, i utvrdio da opet nije postupljeno kako je trebalo, te je donio zaključak o prisilnom izvršenju, i ponovo je ostavio rok da se postupi po njegovom rješenju. No,i ovaj put nije postupljeno, i inspektor je donio novčanu kaznu s 50 KM, nakon toga je ponovljena procedura, ponovna kontrola, i ponovni zaključak prisilnog izvršenja s kažnjavanjem od 200 KM.

 

Šta ako se Fakultet i dalje bude oglušivao?

 

- Slijedi ista procedura, s eventualnom kaznom od 500 KM, onda bi bio izrečen prekršaj po Zakonu o inspekcijama od 3000 km, to je sve što može inspektor, kaže Galijatović, napominjući da je Medicinski fakultet protiv rješenja inspektora za visoko obrazovanja podnio žalbu drugostepenom organu za inspekciju, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade.

 

- I, kako u Ministarstvu, očito, nisu mogli naći grešku rješenju, oni su povukli žalbu protiv rješenja. Znači, nemaju primjedbe na rješenje, ali neće, opet, da ga izvrše, ističe Galijatović.

 

Ovim povodom mi smo postavili nekoliko pitanja Uredu dekana Medicinskog fakulteta, ali odgovor nismo dobili, kao, uostalom, i u protekla dva obraćanja.

 

Stoga su Gavrankapetanovićevi advokati poslali urgencije rektoru i UO UNSA-u da osiguraju izvršenje konačnog i izvršnog rješenja Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, zaključenjem Ugovora o radu na neodređeno vrijeme sa redovnim profesorom dr. Ismetom Gavrankapetanovićem na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI