Zaražen u Africi

Porodica putem Facebooka tražila lijekove: Oboljeli od malarije izašao iz kome, ostaje na liječenju u Sarajevu

Hronika 10.12.18, 20:20h

Porodica putem Facebooka tražila lijekove: Oboljeli od malarije izašao iz kome, ostaje na liječenju u Sarajevu
Pacijent, najvjerovatnije, boravio u Africi

 

U Bosni i Hercegovini registriran je slučaj malarije, a pacijent je, kako saznaje Avaz, smješten na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

 

Nakon što je bio nekoliko dana u komi zbog toga što u BiH nema lijekova za ovu opasnu bolest, saznaje se da su oni preksinoć nabavljeni.

 

Naime, uspjela je akcija koju su porodica i prijatelji pokrenuli putem Facebooka, objavivši apel za pomoć u potrazi za tri lijeka.

 

Zahvaljujući terapiji, pacijent se probudio iz kome i dosta je bolje, a kako se nezvanično saznaje, zaražen je tokom boravka u Africi.

 

Podsjetimo, prije pet mjeseci zabilježen je isti slučaj u Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje je hospitaliziran 43-godišnji Zavidovićanin. On je radio na bušotinama u Africi, gdje je i obolio od ove zarazne bolesti. Po dolasku u BiH počeo se osjećati loše, nakon čega se javio u zeničku bolnicu, gdje je i zadržan zbog teškog oboljenja.

 

Nakon kraćeg boravka u bolnici ovaj pacijent prebačen je u Italiju na daljnje liječenje.

 

Inače, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u prošloj godini zabilježen je još jedan slučaj ovog oboljenja.

 

Simptomi se obično razvijaju deset dana do četiri sedmice nakon infekcije.

 

Kod nekih osoba simptomi ostaju nevidljivi i po nekoliko mjeseci. Neki malarijski paraziti mogu ući u tijelo, ali se ne razvijaju.

 

Uobičajeni simptomi malarije su snažna groznica, visoka temperatura, obilno znojenje, glavobolja, mučnina, povraćanje, proljev, anemija, bol u mišićima, konvulzije, koma i krvava stolica.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI