jutros održan jedan sastanak

Poslijepodne zasjedaju oba bloka: Šestorka ponovo o raspodjeli resora u Vladi KS

Front 10.12.18, 14:34h

Poslijepodne zasjedaju oba bloka: Šestorka ponovo o raspodjeli resora u Vladi KS
Od jutros je održan već jedan sastanak, ali samo lijevog bloka, dok će danas poslije podne sjesti oba bloka, a domaćin će biti Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a

 

Predstavnici šest stranaka (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda, NBL), koje žele formirati vlast u Kantonu Sarajevo, danas bi ponovo trebali sjesti za pregovarački sto te razgovarati o raspodjeli resora.

 

Kako saznaje Avaz, od jutros je održan već jedan sastanak, ali samo lijevog bloka, dok će danas poslije podne sjesti oba bloka, a domaćin će biti Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a.

 

Do sada je poznata jedino raspodjela resora unutar bloka stranaka političkog centra (SBB, NiP, NBL). Tako će, prema trenutnom dogovoru, koji je, također, još podložan promjenama, Narod i pravda na upravljanje dobiti MUP KS, a na čijem bi čelu mogao biti Elvedin Okerić, te ministarstva finansija te privrede.


 
SBB će imenovati čelnike Ministarstva za boračka pitanja te Ministarstva kulture i sporta, gdje će, najvjerovatnije, obnoviti mandat Mirvad Kurić.

 

NBL bi, prema trenutnom stanju, na upravljanje dobio Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih.

 

Što se tiče lijevog bloka, jedino je poznato koja ministarstva će dobiti ove stranke, a to su ministarstva za socijalna pitanja, za saobraćaj, prostorno uređenje, pravde, komunalne privrede i infrastrukture te zdravstva.

 

Prema trenutnim špekulacijama, Naša stranka želi ministarstva pravde i zdravstva, no ipak nije još poznato jesu li to SDP i DF prihvatili.


 
Naša stranka je predložila i mandatara za sastav Vlade KS, a to je Edin Forto

 

Međutim, kako nam je rečeno, s obzirom na to da sastanak nije otvoren za javnost, odnosno da mediji nisu pozvani, teško je očekivati da će konačni dogovor i pasti.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI