Velika prijetnja miru i blagostanju

Evo kako BiH stoji na najnovijoj listi globalnog indeksa terorizma: Ko je u regionu napredovao, a ko nazadovao?

Hronika 09.12.18, 15:09h

Evo kako BiH stoji na najnovijoj listi globalnog indeksa terorizma: Ko je u regionu napredovao, a ko nazadovao?
Evropa je imala najveće procentualno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, a ukupan broj poginulih od terorizma manji je za 75 odsto.

 


Na tek objavljenoj listi globalnog svjetskog indeksa terorizma, Bosna i Hercegovina je zabilježila poboljšanje za 12 mjesta.

 

Na istoj listi Srbija je nazadovala, a ostale zemlje u regiji ostale su na ranijim pozicijama ili su ocijenjene bolje nego godinu ranije. Posebno je zanimljiva i uočena pojava rasta desničarskog terorizma u svijetu.

 

U decembru je objavljeno šesto izdanje globalnog indeksa terorizma (GTI) koje se odnosi na 2017. godinu. Izvještaj pruža sveobuhvatan rezime ključnih globalnih trendova i obrazaca terorizma tokom posljednjih 20 godina, a izrađuje ga Institut za ekonomiju i mir (IEP) na osnovu podataka iz Globalne terorističke baze podataka (GTD).

 

Podatke za GTD prikuplja Nacionalni Konzorcijum za proučavanje terorizma i odgovora na Terorizam (START) na Univerzitetu u Merilendu.

 

Ekspert za sigurnosna pitanja Safet Mušić kaže kako je osnovna karakteristika izvještaja za 2017. godinu da je broj poginulih od terorizma pao za 27 odsto i u opadanju je već treću godinu zaredom. Prvenstveni razlozi su opadanje intenziteta sukoba na Bliskom istoku, zatim poraz ISIL-a i pojačane aktivnosti u borbi protiv terorizma. Takođe, smanjen je broj terorističkih napada tokom 2017. godine, koji su pali za 23 odsto, ali i dalje je terorizam rasprostranjen i predstavlja veliku globalna prijetnju.

 

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI