Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a

Nemamo potpisanu koaliciju sa SDA, ali spremni smo na saradnju s bilo kojom strankom koja zastupa bošnjačke interese

Front 06.12.18, 13:31h

Nemamo potpisanu koaliciju sa SDA, ali spremni smo na saradnju s bilo kojom strankom koja zastupa bošnjačke interese
Vrijeme nametnutih rješenja je prošlo, vrijeme je za dogovore, dodao je on ističući da je "za BiH najbolje da vodi politiku neutralnosti”

 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da nije razgovarao, niti potpisao koaliciju s predstavnicima SDA, već da je SNSD spreman na saradnju s bilo kojom strankom koja predstavlja i bošnjačke interese. 

 

Dodik je dodao da je SNSD spreman na saradnju s bilo kojom strankom u Federaciji BiH, koja bude u većini u tom entitetu, te da su ranije o učešću u vlasti razgovarali jedino s HDZ-om. 

 

I u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH će glasati, kaže, za kandidate one stranke koje bude spremne da se međusobno podrže predloženi kandidati. 

 

Dodik je rekao da je legitimno da RS ima svoj stav o mogućim vojnim savezima BiH, ističući da taj bh. entitet ima u Narodnoj skupštini usvojenu rezoluciju o vojnoj neutralnosti. 

 

Istakao je da i kod predstavnika vlasti i opozicije u RS nikada nije bilo razlike po pitanju mogućeg priključenja u NATO te upitao šta su dobile zemlje u regionu ulaskom u taj vojni savez. 

 

- Vrijeme nametnutih rješenja je prošlo, vrijeme je za dogovore - dodao je on ističući da je "za BiH najbolje da vodi politiku neutralnosti”. 

 

- Svaka vrsta svrstavanja BiH, dok su globalni odnosi kakvi jesu, potpuno je pogrešna i za Bošnjake, Srbe i Hrvate... Nama trebaju svi saveznici i s istoka i zapada i ne smijemo da izgubimo bilo kakvi kontakt - rekao je Dodik.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI