FOTO/ KOPRODUKCIJA UDRUŽENJA 'SCENA' I DEPO-A

Zavirite na set novog bh. filmskog projekta: U Sarajevu se snima film 'Kratka priča o knjigama i cvijeću'

Kultura 06.12.18, 11:03h

Zavirite na set novog bh. filmskog projekta: U Sarajevu se snima film 'Kratka priča o knjigama i cvijeću'
Riječ je o egzistecijalističkoj drami, čija je radnja situirana u današnje Sarajevo, ali se može događati bilo gdje u suvremenom svijetu. Priča je to o čovjeku u zrelim godinama koji traži svoj izgubljeni identitet bez velike nade da će ga pronaći

 

 


U Sarajevu je 5. decembra počelo snimanje kratkog igranog filma "Kratka priča o njigama i cvijeću", koji producira Udruženje 'Scena', dok je koproducent projekta DEPO Produkcija. Film se snima na nekoliko lokacija u glavnom bh. gradu: Zemaljski muzej, Marin Dvor, Grbavica...  

 


Scenario i režiju potpisuje Jasmin Duraković.


Riječ je o egzistecijalističkoj drami, čija je radnja situirana u današnje Sarajevo, ali se može događati bilo gdje u suvremenom svijetu. Priča je to o čovjeku u zrelim godinama koji traži svoj izgubljeni identitet bez velike nade da će ga pronaći. Ipak, on kao tragač za knjigama koje je u svome bogatom socijalnom i privatnom životu posuđivao raznim prijateljima i slučajnim prolaznicama, u njemu pokušava doći do svoje nove životne ravnoteže i harmonije.


- Filmski postupak i stil u ovome projektu bit će baziran na iskustvima evropskog egzistecijalističkog filma uronjen u socijalni ambijent današnjeg Sarajeva i BiH. Film neće bježati od tog socijalnog i životnog kolorita u kojem živi glavni junak, ali će se baviti i najdubljim i skrivenim tajnama ljudskih odnosa i prirode, kao najvećim izvorištem umjetničke imagincije suvremenog filma - pojašnjava scenarista i reditelj Jasnim Duraković.


Dodaje i da film "ima ambiciju da napravi odmak od događaja koji su posljednjih dvadesetak godina obilježili našu kinematografiju, kao što je rat i njegove posljedice".


- Život ide dalje i stvara nove priče i teme. Ova naša je jedna od takvih - kaže Duraković.


U filmu igraju: Senad Bašić, Tihomir Stanić, Izudin Bajrović, Vanesa Glođo,  Ena Kurtalić, Belma Salkunić-Košutić, te poznati suvremeni konceptualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović.


Direktor fotografije je Šahin Šišić, kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović, scenografiju Maja Cerić, a za make-up je zadužena Naida Đekić. Pomoćnik rditelja je Amar Spahić.


Producent filma je Amira Kudumović, a izvršnu produkciju radi Ismar Duraković.
 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI