SKANDALOZNO/ Dok građani dišu na škrge

Vlada KS tvrdi: Ko kaže da je Sarajevo zagađeno?! Evo kako mi mjerimo 'čestice u zraku'...

Hronika 06.12.18, 09:28h

Vlada KS tvrdi: Ko kaže da je Sarajevo zagađeno?! Evo kako mi mjerimo 'čestice u zraku'...
Prema podacima koje Vlada Sjedinjenih Američkih Država prikuplja iz gradova gdje su smještene ambasade te zemlje, Sarajevo je sa 268 AQI (Indeks kvalitete zraka) u nedjelju u 14 sati bio najzagađeniji grad u svijetu

 

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj optužio je danas da je tokom vikenda pometnju u javnosti unijela informacija o zagađenosti vazduha iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, prema kojoj je Sarajevo bilo najzagađeniji grad u svijetu.

 

Prema riječima premijera, parametar za mjerenje stanica u Kantonu Sarajevu je PM10, a u Ambasadi SAD-a PM2.5, pa prema tim parametrima stanica u KS, rekao je Zolj,  „Sarajevo nije bilo najzagađenije ni u BiH, a kamo li u svijetu.“

 

Prema podacima koje Vlada Sjedinjenih Američkih Država prikuplja iz gradova gdje su smještene ambasade te zemlje, Sarajevo je sa 268 AQI (Indeks kvalitete zraka) u nedjelju u 14 sati bio najzagađeniji grad u svijetu, prenijela je agencija Patria.

 

Indeks kvalitete zraka u subotu navečer prelazio je 300 jedinica.

 

„Vrijednosti AQI između 201 i 300 može izazvati ozbiljnije zdravstvene učinke“, navedeno je u upozorenju. Rezultati koje o kvaliteti zraka prikuplja američka Vlada dostupni su javnosti na web stranici Air Now agencije za zaštitu okoliša. 

 

Koordinator projekta "Eko akcija” Anes Podić rekao je Patriji da Ambasada SAD-a u Sarajevu mjeri sitnije čestice, koje su kao takve i opasnije za zdravlje ljudi.

 

„Zbog svoje male veličine prolaze kroz pluća, preko krvotoka dolaze do organa i uzrokuju poremećaje kod ljudi“, rekao je Podić, objašnjavajući podatke koje je premijer Zolj pokušao demantirati. 

 

„Podaci Ambasade SAD o zagađenosti zraka u Sarajevu su alarmantni, bez obzira da li je taj sat koncentracija čestica bila najviša na svijetu ili ne“, dodao je.

 

Podić podsjeća da je granica uzbune usljed zagađenosti zraka u gradovima Evrope 80 mikrograma, dok je taj prag u Sarajevu 400. Vrijednost PM10 prašine u Sarajevu, rekao je, ovih dana ide i do 400 ili 500 mikrograma. „Dakle, stanje je alarmantno čak i prema našim mjerenjima“, rekao je Podić.

 

Koordinator projekta "Eko akcija” je upozorio da je bilo razloga za evakuaciju osoba iz statusa ugroženih; starci, djeca, bolesni... za slučaj da je koncentracija zagađenosti zraka u Sarajevu ostala ista.

 

Podić upozorava da je prag za uzbunu u Sarajevu od 400 mikrograma po metru kubnom kriminalno sramotan.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI