nakon dvodnevnog zasjedanja

PIC pozvao na hitno uspostavljanje vlasti u BiH, Rusija nije dala saglasnost na zaključke

Front 05.12.18, 15:52h

PIC pozvao na hitno uspostavljanje vlasti u BiH, Rusija nije dala saglasnost na zaključke
Kako je novinare nakon sjednice informirao visoki predstavnik BiH Valentin Inzko, Ruska Federacija nije dala svoj potpis na zaključke komunikea PIC-a, ali Rusija je važan partner PIC-a

 

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini pozvali su nakon dvodnevnog zasjedanja na hitno uspostavljanje vlasti u cilju implementacije rezultata izbora održanih u oktobru.

 

Kako je novinare nakon sjednice informirao visoki predstavnik BiH Valentin Inzko, Ruska Federacija nije dala svoj potpis na zaključke komunikea PIC-a, ali Rusija je važan partner PIC-a. 

 

Pojasnio je da postoji nekoliko stvari u zaključcima s kojima se Rusija ne slaže, ali je podsjetio da se dešavalo i ranije da isključe svoje mišljenje u vezi s nekim od zaključaka, ali ovaj put su odlučili ne dati saglasnost na komunike u cijelosti. 

 

Inzko je napomenuo da BiH mora hitno napraviti napredak u smislu izbornog zakonodavstva kako bi transparentnost izbornog procesa bila na nivou. 

 

Dodao je da je Republika Srpska mnogo prije završila formiranje vlasti nego je to učinjeno na federalnom i državnom nivou.

 

Kako je kazao Inzko, način izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta još je bez jasne formule zbog čega PIC očekuje još i duže odlaganje formiranja tog doma. 

 

Visoki predstavnik u BiH nije želio hipotetički govoriti kako će postupiti Ured visokog predstavnika (OHR), čuvar Dejtonskog mirovnog sporazuma, o tome šta će biti ukoliko Centralna izborna komisija (CIK) odluči primijeniti popis iz 2013. godine za implemetaciju izbornih rezultata u smislu popune Doma naroda. 

 

Ponovio je samo da Ankes VII Dejtonskog mirovnog sporazuma nije još ispunjen zbog čega je stava da treba primjenjivati popis iz 1991. godine.  

 

Također, sudeći po dosadašnjoj praksi, smatra kako se može očekivati da formiranje novog saziva Vijeća ministara bude odlagano te da će se čekati na uspostavljanje državne vlasti. 

 

Na pitanje novinara o tome da li će međunarodna zajednica promijeniti smjer i odnos prema BiH u smislu korištenja bonskih ovlasti, Inzko je kazao da su prošla vremena Paddy Ashdowna koji je nametao zakone. 

 

Osvrnuo se na današnje zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP), naglasivši da su to pozitivine poruke za BiH te da su u skladu sa aspiracijama države. 

 

- BiH ima sve elemente, ali ukoliko želi da bude članica NATO BiH mora pokazati da može donositi ključne odluke - zaključio je Inzko. 

 

PIC je pozvao političke lidere da ubrzaju završavanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, provedu socijalno-ekonomske reforme te osiguraju vladavinu prava.

 

(FENA//mr)

BLIN
KOMENTARI