Pljušte reakcije nakon jutrošnjeg hapšenja

Uzaludni su pokušaji da se izjednače agresor i žrtva: Uvjereni smo u nevinost generala Drekovića!

Front 05.12.18, 15:13h

Uzaludni su pokušaji da se izjednače agresor i žrtva: Uvjereni smo u nevinost generala Drekovića!
Vjerujemo u nevinost generala Drekovića i uvjereni smo da će se to, kao i u nizu ranijih slučajeva, na kraju i dokazati, ističe se u saopštenju SDA

 

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje jutrošnje hapšenje generala Ramiza Drekovića. Neprihvatljiv je sam čin hapšenja osoba koje su uvijek spremne da se odazovu  pozivu pravosudnih institucija i to se može tumačiti jedino kao namjera da se branitelji BiH dodatno ponize, navodi se u saopćenju stranke.


SDA je čvrsto opredijeljena za procesuiranje svih ratnih zločina, kao i za neovisnost pravosudnih institucija, ali je više nego očigledno da je Tužilaštvo BiH podleglo političkim pritiscima i da se vodi kampanja protiv branilaca Bosne i Hercegovine. Nedopustivo je da se stvaranjem vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina pokušava izjednačiti agresor i žrtva.


Još jedanput podsjećamo da su snage koje su branile Bosnu i Hercegovinu sistematski spriječavale i kažnjavale zločine u svojim redovima, dok su snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Broj zločina sistematski počinjenih od strane snaga koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu neuporedivo je veći od broja zločina počinjenih od strane pojedinaca u redovima Armije Bosne i Hercegovine, te je stoga neprihvatljivo stvaranje vještačkih balansa u broju pokrenutih krivičnih postupaka i izrečenih sudskih presuda.


Vjerujemo  u nevinost generala Drekovića i uvjereni smo da će se to, kao i u nizu ranijih slučajeva, na kraju i dokazati, ističe se na kraju saopštenja SDA.

 

Oglasili se i iz A SDA

 

Stranka demokratske aktivnosti (A SDA) također je razočarana hapšenjem generala Ramiza Drekovića, te ističu da su to stalni pokušaji da se u BiH nakon agresije i genocida koji su se desili na očigled cijelog svijeta izjednače žrtva i agresor. 

 

U saopćenju se podsjeća da časna i odbrambena uloga generala, komandanata i pripadnika Armije RBiH na ovaj se način nastoji uništiti i srozati, a najplemenitije vrijednosti kao što su bezrezervni patriotizam i hrabrost svesti na bezvrijednu mjeru, pa čak i nepoželjnu pojavu. 

 

Stranka demokratske aktivnosti BiH najoštrije osuđuje takve pojave, kao i način postupanja prema generalima Armije Republike BiH i podrška generalu Ramizu Drekoviću, kao i braniteljima, ostaje neupitna.

 

Helez: Nadam se da će Dreković dokazati da nije kriv

 

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zukan Helez nada se da će Ramiz Dreković dokazati da nije kriv za zločin za koji je osumnjičen. 

 

Zamoljen da prokomentira jutrošnje hapšenje ovog generala Armije RBiH zbog sumnji u počinjeni ratni zločin na području Kalinovika, Helez je novinarima prenio stav SDP-a da osumnjičenici za bilo koji zločin treba da se odazovu pozivu nadležnih organa i pred njima dokazuju činjenice. 

 

Helez za Drekovića kaže da je učestvovao u odbrani Bosne i Hercegovine u proteklom ratu, među prvima napustio Jugoslovensku narodnu armiju (JNA) septembra 1991. i od početka radio na formiranju Armije RBiH. 

 

Zukan Helez, nekadašnji ministar za pitanja boraca u Federaciji BiH, izrazio je nadu da će Ramiz Dreković biti oslobođen, odnosno dokazati nevinost za djelo za koje se sumnjiči.

 

Udruženje generala BiH: Sigurni smo da će Dreković dokazati svoju nevinost 

 

Članovi Udruženja generala Bosne i Hercegovine sa rezignacijom i razočarenjem su primili vijest da je njihov član general Ramiz Dreković jutros priveden od pripadnika SIPA-e, a pod sumnjom da je počinio ratni zločin. 

 

- Znajući našega kolegu i suborca kao časnog čovjeka i generala, odbacujemo svaku pomisao da je general Dreković i na koji način mogao počiniti takvo djelo. Želimo napomenuti da je general Dreković bio komandant 5. i 4. korpusa Armije RBiH, Armije koja je bila jedina legalna oružana formacija međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, čiji su hrabri borci dali veliki doprinos odbrani naše domovine od agresije - navodi Udruženje generala BiH u saopćenju za javnost. 

 

Nadalje, navode kako žele odbaciti pomisao "da se radi o planskom hapšenju i progonu časnih komandanata i boraca, te pokušaju da se na sve načine ocrni svijetla borba za očuvanje Bosne i Hercegovine i suživota njenih naroda", izražavajući puno povjerenje u pravičnost i objektivnost pravosudnih organa Bosne i Hercegovine. 

 

- Na kraju želimo istaći da smo sigurni da će general Ramiz Dreković, i ostali optuženi pripadnici Armije RBiH, u potpunosti dokazati svoju nevinost. Niko ne smije zaboraviti da je odbrana domovine sveti čin i da je naš general upravo to radio sa svojim saborcima iz korpusa kojima je komandovao - navodi se u saopćenju upućenom nakon vanredne sjednice UO Udruženja generala BiH, održane u povodu Drekovićevog privođenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI