Uhapšene tri osobe

Specijalci FUP-a u velikoj akciji u bh. prijestolnici: Od sarajevskog biznismena iznudili 100.000 KM

Hronika 03.12.18, 12:49h

Specijalci FUP-a u velikoj akciji u bh. prijestolnici: Od sarajevskog biznismena iznudili 100.000 KM
Uhapšene osobe su privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade nakon čega je osoba B. D., prema naredbi postupajućeg tužioca, pušten na slobodu, dok će E. R. i A. Ć. biti u zakonskom roku predati Tužilaštvu Kantona Sarajevo, uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu

 

Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, te uz angažman Specijalne policijske jedinice FUP-a, realizirali su operativnu akciju kodnog naziva COINTS na području Sarajeva, a vezano za krivična djela razbojništvo i iznuda.

 

U sklopu navedene akcije, a prema naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na pet lokacija na području Kantona Sarajevo, te su uhapšene tri osobe, i to državljanin Srbije iz mjesta Peć - Kosovo, incijala E. R. (28), koji je odranije poznat policijskim organima kao višestruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela, te dvije osobe iz Sarajeva incijala A. Ć. (27) i B. D. (24).

 

Prilikom pretresa pronađeni su automobil čija je vrijednost gotovo 40.000 KM, određena količina novca, materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kanabis i drugi predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelima.

 

Navedene osobe se sumnjiče da su u junu 2018. godine izvršili razbojništvo na štetu vlasnika jedne privatne firme iz Sarajeva, a nakon čega su od njega iznudili i oko 100.000 KM. Nadalje, iste osobe se sumnjiče da su do realizacije ove operativne akcije pripremali ponovnu iznudu od iste osobe, i to za novčani iznos od 120.000 KM.

 

Uhapšene osobe su privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade nakon čega je osoba B. D., prema naredbi postupajućeg tužioca, pušten na slobodu, dok će E. R. i A. Ć. biti u zakonskom roku predati Tužilaštvu Kantona Sarajevo, uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

 

Asistenciju prilikom pretresa pružili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI