u 94. godini

Preminuo George Bush stariji, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

Hronika 01.12.18, 09:47h

Preminuo George Bush stariji, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
- George H. W. Bush bio je čovjek divnog karaktera i najbolji otac kojeg bi bilo koja kći ili sin mogao poželjeti. Čitava obitelj Bush zahvalna je svima na molitvama, ljubavi i suosjećanju, kao i na izrazima sućuti - saopćio je George W. Bush



 

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush stariji preminuo je jučer u 94. godini, potvrdio je glasnogovornik porodice. 


- Jeb, Neil, Marvin, Doro i ja s tugom javljamo da je nakon fantastične 94 godine, naš otac umro. George H. W. Bush bio je čovjek divnog karaktera i najbolji otac kojeg bi bilo koja kći ili sin mogao poželjeti. Čitava obitelj Bush zahvalna je svima na molitvama, ljubavi i suosjećanju, kao i na izrazima sućuti - saopćio je George W. Bush. 

 

Bush je bio 41. predsjednik SAD-a. Predsjedavao je od 1989. do 1993. godine, a na funkciji je bio za vrijeme završetka Hladnog rata te je porazio iračku vojsku Saddama Husseina. 
 


Bio je član Republikanske stranke, a prije nego što je postao predsjednik SAD-a, bio je, među ostalim, potpredsjednik za dva mandata predsjednika Ronalda Reagana od 1981. do 1989. godine, američki ambasador u Ujedinjenim narodima i direktor središnje obavještajne agencije CIA. 
 


Prije nego što se počeo baviti politikom bio je naftni magnat. Hospitaliziran je u aprilu ove godine nakon što je utvrđeno da ima raširenu infekciju, javljaju agencije.
 


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI