traži se zaštita za svjedoke, plaše se progovoriti

Detalji sa suđenja automafijašima u predmetu Volan: Neki kradu još od 2007. pa i prije, a imali su i 'cjenovnik otkupa'...

Hronika 29.11.18, 17:28h

Detalji sa suđenja automafijašima u predmetu Volan: Neki kradu još od 2007. pa i prije, a imali su i 'cjenovnik otkupa'...
Tužilac je spomenuo da se veliki broj optuženih bavi teškim krađama još od 2007, pa čak i ranije, a sud je, kaže, u više navrata u različitom vremenskom periodu izdavao naredbe o provođenju posebnih istražnih radnji. Ukazao je i na postojanje striktne hijerarhijske strukture unutar grupe koja je imala i "cjenovnik otkupa"

..


Državni tužilac Džermin Pašić jučer je, pred Vijećem kojim predsjedava sutkinja Hasija Mašović, završio sa čitanjem optužnice protiv 25 osoba, osumnjičenih za pripadništvo organizovanoj kriminalnog grupi kojoj se na teret stavlja da su ukrali više od 200 vozila, vrijednih nekoliko miliona maraka, piše Oslobođenje.


U uvodnoj riječi detaljno se osvrnuo na optužnicu naglašavajući da je planira dokazati "izvođenjem 30 ključnih svjedoka, te određenim brojem materijalnih dokaza".


Priznanja


Tužilac je predložio i čitanje priznanja pojedinih optuženih koji su u prisustvu branilaca u potpunosti priznali ono što im se stavlja na teret, navodeći da će to biti prioritetni prijedlozi ukoliko se, naravno, i odbrane s tim slože.


Pašić je nadalje istakao da veliki broj svjedoka ima strah od svjedočenja, jer poznaju neke od optuženih, te da neće smjeti otvoreno govoriti na glavnom pretresu, te će iz tog razloga za njih tražiti da uđu u program zaštite.


Tužilac se osvrnuo i na iskaze policijskih službenika kojim će se, kaže, dokazati postojanje organizirane grupe i prije 2011. godine, odnosno vremena obuhvaćenog u optužnici. Podaci MUP-a KS ukazuju da je i prije vremena postavljenog u optužnici, tvrdi Tužilaštvo, godišnje bilo oko 700 do 800 krađa automobila.


- Svi podaci i izvještaji upućuju na istovjetan modus operandi, naglasio je Pašić.


Često se dešavalo, dodao je, a što se vidi iz materijalne dokumentacije da su građani prijavljivali otuđenja vozila, a onda naprasno i njegov pronalazak na određenim lokacijama pod nerazjašnjenim okolnostima. Tužilaštvo smatra da se tu radilo o iznudi, te da su osumnjičeni kontaktirali vlasnike i za povrat vozila im tražili novac i prijetili im da to ne prijavljuju. Oni koji nisu željeli platiti ostali bi trajno bez svog automobila, koje bi bilo rastavljeno do u najsitnije dijelove i kao takvo prodano na auto-otpadu.


Tužilac je spomenuo da se veliki broj optuženih bavi teškim krađama još od 2007, pa čak i ranije, a sud je, kaže, u više navrata u različitom vremenskom periodu izdavao naredbe o provođenju posebnih istražnih radnji.


Ukazao je i na postojanje striktne hijerarhijske strukture unutar grupe koja je imala i "cjenovnik otkupa".


Odbrana optuženog Danila Cicovića tvrdi da on nije bio član organizovane grupe i da nije učinio ono za šta se tereti i mišljenja su da Tužilaštvo neće dokazati sve ono što je "tužilac naveo u uvodnoj riječi". Tanja Savić, advokatica Srećka Trifkovića osvrnula se na "štamparske greške u optužnici", naglašavajući da optužnica ima i suštinske probleme. Inače, Trifković se trenutno nalazi u pritvoru jer se, između ostalog, dovodi u vezu sa ubistvom dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.


- Sve što se mom branjeniku može staviti na teret jeste produženo krivično djelo teške krađe ili u sticaju, ali kako postupak teče može biti i otmica aviona, kazala je advokatica, dodavši da činjenični opis optužnice ne odgovara pravnoj kvalifikaciji.


Obezglavljena kriminalna grupa


Dalje je kazala da u ovom predmetu imamo "obezglavljenu" kriminalnu grupa koja nema organizatora, već je nastala po sistemu nekog samoorganizovanja.


Advokatica Nina Kisić koja brani optužene Srećka Mandića, Miroslava Pajića i Ferdu Vukoju, između ostalog, kazala je da će dokazivati da su "svjedoci davali iskaze uz obećani imunitet zbog različitih okolnosti, a neki i zbog lošeg odnosa sa njenim branjenicima". Za Pajića je navela da za pojedine tačke optužnice ima neoboriv alibi.


Nada Dalipagić koja brani optuženog Jozu Markića kazala je da njen branjenik nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret i da Tužilaštvo paušalno navodi uloge grupe.


Neki od advokata su rekli da njihovi branjenici nisu ispitani na okolnosti tačke optužnice koja ih tereti za pranje novca, te da bi se zbog toga trebala izreći odbijajuća presuda, a neki advokati u ovoj fazi postupka nisu iznosili uvodnu riječi.


Podsjetimo, optužnicom su obuhvaćeni Danilo Cicović, Vladimir Krsmanović, Srećko Trifković, Srećko Mandić, Slaven Dakić, Tomislav Petrović, Njegosla Milinković, Enis Mandal, Miroslav Pajić, Sreto Pajić, Davor Ninković, Jozo Markić, Puniša Purković, Dalibor Vasković, Miroslav Škobo, Mirsad Brkić, Zoran Mirjanić, Bojan Stašević, Zoran Čobović, Milorad Mirković, Nikola Radić, Branislav Gordić, Miroslav Čepo, Goran Nižić i Ferd Vukoja. Postupak protiv Bojana Košarca i Marka Trifkovića je ranije razdvojen.


Nastavak suđenja planiran je za naredni četvrtak 6. decembar kada bi trebao biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva BiH.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI