VIDEO/ Nermin Nikšić otvoreno za N1

Želim priznati grešku SDP-a: Nismo se baš ubili da uvedemo multietničnost!

Front 29.11.18, 11:27h

Želim priznati grešku SDP-a: Nismo se baš ubili da uvedemo multietničnost!
Zašto nam je važno da je popis 1991. godine? Na taj način se ustvari spriječava da prihvatimo posljedice koje su dovele usljede ratnih zločina etničkog čišćenja, kaže Nikšić

 

Gostujući u Pressingu na N1 televiziji, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić govorio je o mogućoj odluci Centralne izborne komisije kada je u pitanju popuna Doma naroda Parlamenta FBiH.

 

Hoće li Centralna izborna komisija izvršiti "državni udar" kako ste nedavno izjavili u vezi popune Doma naroda FBiH i popisa iz 1991. ili 2013.?

 

"Bilo je očito kako je u CIK-u bila pripremljena odluka i da su postojala četiri glasa da se ide sa popisom iz 2013. godine, a nisu postojala četiri glasa da se zadrži princip jedan-jedan-jedan. Neki su došli kao zastupnici HDZ-a, neki kao ministri SNSD-a".

 

Hoće li to biti kraj multietničkih partija?

 

"To će ugroziti opstanak države BiH, to će biti definitivno pobjeda onih politika koje ni u ratu nisu uspjele, politika koje su osuđene za genocid ili UZP, koje nisu ni u Dejtonu dobile tri etničke državice u BiH. Ljudi u CIK-u moraju biti svjesni težine jedne takve odluke koja je protiv Ustava FBiH. Ono što je činjenica, time ustvari prestaje potreba za postojanje multietničkih partija u BiH. Time bi rekli da jedna politička partija mora stalno biti vlast. Zašto nam je važno da je popis 1991. godine? Na taj način se ustvari spriječava da prihvatimo posljedice koje su dovele usljede ratnih zločina etničkog čišćenja".

 

Vi ste za Čovića i Dodika "bošnjački blok"?

 

"Znam da je njima najveći problem što postojimo. Od 36 zastupnika koliko imamo u kantonalnim skupštinama, 21 je Bošnjak, šest iz reda srpskog, šest iz hrvatskog, tri iz reda Ostalih, omjer 21:15. Ja znam da ljudima u nacionalnim strankama ne odgovora, da se kosi sa njihovim shvatanjem situacije, da može da bude neko iz njihovog naroda a nije pripadnik njihove partije. Rezultat ovih izbora pokazuje da ipak i u našem biračkom tijelu sazrijeva mišljenje da građani dobijaju podršku na listama. Možemo biti ponosni na činjenicu da su među našim zastupnicima svi. Mi dok budemo u prilici, mi ćemo se boriti za državu. Naša je želja, bh. bloka, da i tu pokažemo razliku. Ja želim priznati i neku našu grešku, SDP-a, i mi smo bili vlast u ovom periodu 2010. - 2014. Nismo se baš ubili da uvedemo tu multietničnost pogotovo ovdje u Kantonu Sarajevo", poručio je Nikšić u Pressingu.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI