u sali ostala 52 zastupnika

Burna dešavanja: SDA i HDZ napustili sjednicu Parlamenta FBiH

Front 27.11.18, 15:29h

Burna dešavanja: SDA i HDZ napustili sjednicu Parlamenta FBiH
Sjednica je prekinuta nakon što je poslanik SDP BiH Damir Mašić uime SDP-a, DF-a i Naše stranke predložio Elvira Karajbića (SDP) za predsjedavajućeg Doma u narednom četvorogodišnjem mandatu

 

Burno je završen prvi dio konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. 

 

Sjednica je prekinuta nakon što je poslanik SDP BiH Damir Mašić uime SDP-a, DF-a i Naše stranke predložio Elvira Karajbića (SDP) za predsjedavajućeg Doma u narednom četvorogodišnjem mandatu. 

 

Predsjedavajući u dosadašnjem mandatu Edin Mušić (SDA), koji je vodio zasjedanje, odgovorio je da se Dom u ovom trenutku ne može izjašnjavati o tom prijedlogu budući da njemu protokolarno nije stigao od poslaničkih klubova. 

 

Damir Mašić je insistirao da predsjedavajući proglasi petnaestominutnu pauzu kako bi bili formirani poslanički klubovi, ali predsjedavajući je rekao da odgađa zasjedanje i da će poslanici biti na vrijeme obaviješteni o datumu nastavka. Mušić, kao i zastupnici SDA i bloka stranaka oko HDZ-a BiH napustili su potom salu za sjednice, dok su poslanici SDP-a i drugih stranaka koje su podržale Mašićev prijedlog ostali u sali i razmatraju šta dalje učiniti.  

 

Do momenta kad je Edin Mušić proglasio prekid sjednice, 95 novoizabranih poslanika je preuzelo mandate za naredni četvorogodišnji period te položilo zakletvu. 

 

Jedna od narednih predviđenih tačaka usvojenog dnevnog reda je bio izbor rukovodstva Doma.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI