SAOPŠTENO IZ PREDSJEDNIŠTVA BIH

Na Dan državnosti Dodik u Novom Sadu: Prisustvovao otkrivanju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću

Front 25.11.18, 15:31h

Na Dan državnosti Dodik u Novom Sadu: Prisustvovao otkrivanju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću
Kako se navodi u saopćenju, Dodik je izjavio da treba čuvati regionalnu stabilnost i Dejtonski sporazum, te da želi da saradnja Republike Srpske i Srbije bude još veća

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je danas u Novom Sadu obilježavanju stogodišnjice pripajanja Vojvodine Kraljevini Srbiji. 


Iz Predsjedništva BiH je saopćeno da je, uz brojne zvanice, Dodik prisustvovao i otkrivanju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću na Trgu Republike u Novom Sadu, a potom i svečanoj akademiji na kojoj se obratio prisutnima. 


Kako se navodi u saopćenju, Dodik je izjavio da treba čuvati regionalnu stabilnost i Dejtonski sporazum, te da želi da saradnja Republike Srpske i Srbije bude još veća. 


Naveo je da je na Aranđelovdan prije 100 godina srpska vojska oslobodila Banju Luku i donijela slobodu, a "da su sve općine banjalučke regije i njih 12 uz Drinu tražile pripajanje Srbiji, što je malo poznata činjenica, ali i nerealiziran zahtjev". 


Ustvrdio je između ostalog da su "snaga i jedinstvo Srbije naš ponos" te da su "Srbi i u tom i u Drugom svjetskom ratu dali i donijeli slobodu svima na ovim prostorima". 


Dodik je ocijenio da je "borba za slobodu veoma koštala srpski narod i da su Srbi bacani u mnoge jame širom Hercegovine", navodeći da "Jasenovac, Kragujevac i mnoga druga mjesta naših masovnih stradanja ostaju snažno urezani u kolektivnu svijest svakog Srbina i svakog čovjeka i svake naše težnje za slobodom“. 


-S težnjom za slobodom je uvijek išao i zahtjev za jedinstvo i okupljanje i te dvije riječi - sloboda i jedinstvo - tako idu zajedno, kao što ide i naša uporna borba da ih ostvarimo. Danas Republika Srpska i Srbija sarađuju i ovo je najviši maksimum koji smo postigli od postanka Republike Srpske - kazao je Dodik. 


On je poručio da, kao neko ko ne živi u Srbiji nego dolazi povremeno, može da uoči vidljiv i svakodnevni napredak. 


-Mogu da svjedočim i vidim Srbiju koja je gotovo neprepoznatljiva na putu svog razvoja u odnosu na prije samo nekoliko ili desetak godina. I to je naš ponos - rekao je između ostalog Milorad Dodik, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI