MOSTARKA ŠOKIRALA I EVROPU

Šta se krije iza izjava Željane Zovko o Komšiću? Koalicija Čovića i Dodika - to je kraj države BiH, tvrdi Schwarz Schilling!

Front 24.11.18, 15:28h

Šta se krije iza izjava Željane Zovko o Komšiću? Koalicija Čovića i Dodika - to je kraj države BiH, tvrdi Schwarz Schilling!
Ta koalicija između HDZ-a odnosno Čovića i Dodika, koji je sada kao predstavnik srpskog naroda ušao u Predsjedništvo, zapravo predstavlja kraj države BiH. To je ono što se krije iza svih ovih izjava Željane Zovko u EP - analizira Schwarz Schilling

 

Izvor: Deutsche Welle

Piše: Jasmina Rose


Mostarka Željana Zovko, koja je zastupnica HDZ-a Hrvatske  u Evropskom parlamentu i članica najvećeg Kluba poslanika Evropske narodne partije EVP, optužila je Tursku i Islamsku zajednicu u BiH za direktni uticaj na izbor člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Tokom rasprave u vanjsko-političkom odboru Evropskog parlamenta Zovko je istakla da se Evropska unija konačno mora suočiti sa stranim uticajima na unutrašnje odnose u BiH navodeći pri tome posjetu Erdogana Sarajevu nekoliko mjeseci prije izbora i naglašavajući da je Islamska zajednica BiH dala instrukcije bošnjačkim porodicama da iz svake barem jedan član glasa za Komšića – „tako da je  hrvatski član Predsjedništva izabran većinom muslimanskim glasovima“.


Ne mogu zaviriti u glave bh. birača 


Michael Gahler, član vanjsko-političkog odbora Evropskog parlamenta i zastupnik CDU-a u  istom poslaničkom klubu u kojem je i Zovko je za DW izjavio da je jako kritičan prema aktivnostima koje poduzima Erdogan kako u Bosni tako i van nje ali da je „izbor Komšića odluka birača“. 


- Ja ne mogu ocjenjivati je li boravak Erdogana u BiH pred izbore doveo do izbora Komšića. Ja ne mogu zaviriti u glave bh. glasača. Ali mogu zamisliti da su se neki Bošnjaci odlučili za Komšića jer on zastupa njihovu političku opciju i jer im se nije dopao kandidat SDA. Ali birači su slobodni da glasaju za koga hoće i ja ne mogu da kritikujem takav ishod izbora.G

 

Gahler je uz to podcrtao da je Komšić i ranije dva puta kao predstavnik hrvatskog naroda biran u Predsjedništvo BiH te da se ipak ne može tačno znati  koji su sve birači u BiH glasali za njega.

 

- Kao evropski zastupnik ja nisam neko ko galami na birače. Dakle nije moja zadaća da kritikujem birače - istakao je Gahler.


Za kandidata HDZ-a Čovića na izborima za Predsjedništvo glasalo je 154.000 Hrvata dok mu 300.000 Hrvata nije dalo svoj glas. No, bez obira na to, politički vrh Hrvatske, skupa sa HDZ BiH smatra da je Čović jedini legitimni kandidat hrvatskog naroda za Predsjedništvo. 


- To je apsolutno pogrešno - kaže Christian Schwarz Schilling i pojašnjava: To da HDZ sada polaže pravo na hrvatskog člana Predsjedništva je arogantna ambicija koja nije u skladu sa međunarodnim pravom a kosi se i sa suverenošću BiH. Komšića su birali i bosanski Hrvati stoga su stajališta o legitimnosti Čovića nedemokratska i nezakonita. Svaki građanin ima pravo da bira onog kandidata kojeg želi i koji stoji na listi. Onaj ko tvrdi suprotno, ne zna šta je demokratija.


Opasni nacionalizam


Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz Schilling ide i korak dalje i tvrdi da je ovdje u pitanju „opasan nacionalizam“.

 

- HDZ, koja sebe smatra jedinim predstavnikom Hrvata, žali se što su birači izabrali drugog a ne njihovog kandidata. To je providna igra, kojom se iz Hrvatske vrši  uticaj na susjednu zemlju BiH. Tvrdnje o nelegitimnosti Komšićevog izbora su neutemeljene, zbunjujuće i nezakonite - kaže Schwarz Schilling.


S tim u vezi on ukazuje i na izjavu šefa Kluba poslanika Evropske narodne partije EVP Manfreda Webera, koji je ne bez razloga upozorio na rastuću opasnost od nacionalizma u zemljama članicama EU. 


- Problem je što se zakoniti  izbor Komšića  pokušava proglasiti nelegitimnim. To je nevjerovatno izvrtanje činjenica - kaže Schwarz Schilling, inače političar CDU-a.


Bivši visoki predstavnik dodaje da je dovoljno da se pogleda kakve stavove zastupa Komšić koji predstavlja nenacionalističku, liberalno-građansku opciju. Podsjeća da je rekao da mu je kao članu Predsjedništva jasno da predstavlja sve građane BiH. Stoga, po Schwary-Schillingovom mišljenju "Hrvatska pravi dvostruku grešku jer samo gleda na etničku pripadnost građana BiH i uz to se još miješa u izbore susjedne zemlje BiH.


Schilling naglašava i kako je nekadašnji predsjednik Mesić imao ispravan stav prema BiH, podcrtavajući da se radi o susjednoj zemlji i ističući da HDZ Hrvatske ne treba da vodi politiku u BiH. 


BiH - "nenormalna država"


Zovko, inače nekadašnja amabsadorica BiH,  izazvala je kontroverze u Briselu i  izjavom da je BiH nenormalna država, u kojoj, kako je rekla, stranci godinama kreiraju političke odnose. Tako veliki interes Hrvatske za BiH ona je objasnila činjenicom da “u BiH živi 500.000 Hrvata, građana EU, te nam je u interesu očuvati mir i stabilnost na granici s BiH”. Naglasila je i da je evropski parlament usvojio do sada četiri rezolucije o BiH, koje nude  “srednji put koji se nalazi između dva ekstrema separatizma i unitarizma”. Jedino EU rješenje za Bosnu i Hercegovinu jeste, po mišljenju Željane Zovko, srednji put a to je "federalizacija i implementacija preporuka Evropskog parlamenta".


- To nije srednji put već je to pokušaj da se formira treći entitet, za šta se HDZ već dugo bori - ocjenjuje Schwarz Schilling i dodaje da se to sve radi u koaliciji sa Dodikom, koji ovakav razvoj situacije već duže vremena podržava. 

 

Bivši šef OHR-a u Sarajevu kaže da je Dodik dovoljno pametan da to sada ne spominje ali da će otvoriti ovo pitanje kada dođe pravi trenutak i kada odluči da raspiše referendum za otcjepljenje. 


- Stoga ta koalicija između HDZ-a odnosno Čovića i Dodika, koji je sada kao predstavnik srpskog naroda ušao u Predsjedništvo, zapravo predstavlja kraj države BiH. To je ono što se krije iza svih ovih izjava Željane Zovko u EP. Stoga se sve upornije govori o decentralizaciji odnosno fereralizaciji. A to ne znači ništa drugo do put ka Velikoj Srbiji i Velikoj Hrvatskoj - analizira Schwarz Schilling.


I njemački poslanik EP Gahler ne misli da dalja federalizacija BiH vodi ka EU. 


- Mi smo, kao Klub poslanika Evropske narodne partije EVP, kada je u pitanju BiH, uvijek zastupali zvaničnu liniju Evropskog parlamenta, a godinama smo joj i sami davali pečat. Naš stav je da samo jedinstvena BiH može da se  kreće u pravcu EU. S jedne strane mi smo za Dejton, koji je bio osnova za mir. S druge strane perspektiva ulaska u EU je ostvarljiva  samo zajednički i stoga mislim, a to je i stav Evropskog Parlamenta u cjelini, da dalja etnizacija, koja igra na kartu etničkih grupa a ne zajedništva - srednjoročno i dugoročno nije put koji Bosnu i Hercegovinu  vodi u EU - rekao je Michael Gahler, zastupnik Merkelinog CDU-a u Klubu poslanika Evropske narodne partije pri Evropskom parlamentu u Briselu.

 

(DW/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI