zastava 'uznemirila duhove'

Košarac: Džaferović pokazuje snagu i mišiće samo kad Dodik nije u Sarajevu

Front 24.11.18, 13:49h

Košarac: Džaferović pokazuje snagu i mišiće samo kad Dodik nije u Sarajevu
"Izgleda da bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pokazuje snagu i mišiće samo kad predsjednik Dodik nije u Sarajevu. Zastava Republike Srpske će biti vraćena na svoje mjesto kad god predsjednik Dodik bude u zgradi Predsjedništva BiH"

 

Član Predsjedništva SNSD-a i izabrani poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac najoštrije je osudio sinoćnje uklanjanje zastave bh. entiteta Republika Srpska ispred kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u zgradi državnog Predsjedništva u Sarajevu - piše Srna, a prenosi N1

 

"Izgleda da bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pokazuje snagu i mišiće samo kad predsjednik Dodik nije u Sarajevu. Zastava Republike Srpske će biti vraćena na svoje mjesto kad god predsjednik Dodik bude u zgradi Predsjedništva BiH", rekao je Košarac Srni.

 

On je naglasio da isticanje zastave Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH predstavlja poruku da će srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH poštovati Ustav BiH, a ne nametnute zakone visokih predstavnika kojima je rušen Ustav i Dejtonski mirovni sporazum. 

 

"Predsjednik Dodik od srpskog naroda u Republici Srpskoj dobio je mandat da poštuje i provodi dejtonski Ustav i on to i čini. Prema Ustavu, BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Predsjednik Dodik je predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH i zastava Republike Srpske simbol je tog predstavljanja", poručio je Košarac.

 

On je kazao da je "Zakon o zastavi BiH još 1998. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Carlos Westendorp, koji je, kako se tada govorilo, zastavu BiH precrtao sa svoje šoljice čaja".

 

"Pod pritiskom međunarodne zajednice, taj zakon prihvaćen je u Parlamentarnoj skupštini BiH tek 2001. godine. Naša politika je da odbacujemo zakone koji su nametnuti i doneseni pod pritiskom međunarodne zajednice, a koji nisu u skladu sa Ustavom i slovom Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tako ćemo se ponašati i ubuduće", naglasio je Košarac.

 

On je najavio da će svi visoki funkcioneri iz RS institucijama Bosne i Hercegovine na vidnim mjestima isticati zastavu Republike Srpske kako bi se znalo koga i šta predstavljaju.

 

"U tom pravcu tražićemo i izmjene nametnutog Zakona o zastavi BiH. Za one koji to ne prihvate smatraćemo da ne poštuju Ustav BiH i ne priznaju ustavnu poziciju Republike Srpske kao jednog od dva entiteta od kojih je BiH sastavljena", poručio je Košarac.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI