OD OBUKE DO ZAPOSLENJA

Predstavnici USAID-a i PKRS, Peter Duffy i Dragica Ristić posjetili novozaposlene radnike banjalučke firme Belt

Hronika 19.11.18, 16:14h

Predstavnici USAID-a i PKRS, Peter Duffy i Dragica Ristić posjetili novozaposlene radnike banjalučke firme Belt
USAID WHAM projekat je trogodišnji USAID-ov program koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda kroz unapređenje trgovinske ekspanzije BiH u EU i na regionalna tržišta

 


U današnjoj posjeti banjalučkom proizvođaču kožne galanterije, preduzeću Belt d.o.o., direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy i direktorica Privredne Komore Republike Srpske Dragica Ristić čestitali su novim radnicima na dobijanju zaposlenja, što je direktni rezultat saradnje ove firme sa USAID-ovim Projektom unapređenja radne snage i većeg pristupa tržištima (USAID WHAM projekat) i Privrednom komorom RS.

 

usaid-duffy


Prema riječima devetnaestogodišnje Vanje Predanović iz Banjaluke, nove radnice firme Belt, ovaj posao za nju je odlična prilika da stekne radno iskustvo i osamostali se.


“Moj pogled na svijet i život su dobili nov, kvalitetniji smisao jer sam kroz ovaj posao shvatila koliki je značaj proizvodnje u današnjem svijetu“, kaže Vanja Predanović.


U organizaciji PK RS i u okviru grantovske podrške USAID WHAM projekta, Belt d.o.o. je u proteklim mjesecima proveo stručnu obuku iz oblasti proizvodnih procesa, nakon koje je zaposleno osam novih radnika. Time se broj zaposlenih u ovoj firmi povećao za 20%, odnosno sa 44 na 52 uposlenika. Nova zaposlenja pomoći će proširenju poslovnih kapaciteta preduzeća i povećanju plasmana proizvoda na domaće i na strana tržišta. Uz podršku USAID WHAM projekta, u cilju bolje promocije vlastitih proizvoda, Belt je razvio i svoj web site kao i novi promotivni materijal.


„S obzirom na povećenje obima proizvodnje, Belt je u stalnoj potrazi za novom kvalifikovanom radnom snagom. Stoga nam je ovaj projekat obuke radne snage i bio značajan, a u potrazi smo i za novim mogućnostima slične saradnje“, izjavio je Ratko Čubrilo, direktor firme Belt d.o.o.

 

usaid-belt2


U sklopu ovog USAID WHAM programa grantovske podrške, koji provodi Privredna komora RS, pored firme Belt, još 10 bh. preduzeća dobilo je finansijsku podršku u aktivnostima razvoja radne snage, boljeg pristupa tržištima i certifikaciji kvaliteta. Ovu inicijativu podržali su i Ministarstvo industrije, energetke i rudarstva RS, kao i gradovi i opštine: Banja Luka, Doboj, Trebinje, Gradiška, Teslić, Laktaši i Kotor Varoš.


Do danas je Vlada SAD, prije svega kroz aktivnosti USAID-a, pružila više od $1.7 milijardi pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH. Kroz saradnju sa svojim korisnicima, USAID svoje grantove nastoji što više prilagoditi stvarnim potrebama tržišta i privrede kako bi što bolje bili iskorišteni i kako bi bio zadovoljen i širi društveni interes, od povećanja broja zaposlenih, porasta izvoza do snažnije integracije u Evropsku uniju.


Više o USAID WHAM projektu:


USAID WHAM projekat je trogodišnji USAID-ov program koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda kroz unapređenje trgovinske ekspanzije BiH u EU i na regionalna tržišta. Prioritet i fokus projekta su brzorastuća, izvozno orijentisana preduzeća iz oblasti drvne, metalne i tekstilne industrije. Projekat implementira International Executive Sevice Corps (IESC) iz SAD u saradnji sa domaćim partnerom ENOVA.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI