slijedi utvrđivanje broja potpredsjednika parlamenta

Cvijanović, Salkić, Jerković i Dodik položili zakletve i preuzeli dužnosti

Front 19.11.18, 16:02h

Cvijanović, Salkić, Jerković i Dodik položili zakletve i preuzeli dužnosti
Ramiz Salkić je rođen 1973. godine u Hrаnči, u općini Brаtunаc. Po zаnimаnju je mаgistаr prirodnih nаukа iz oblаsti biologije

 

Novoizabrana predsjednica Republike Srpske Željke Cvijanović i potpredsjednici Ramiz Salkić i Josip Jerković danas su položili zakletvu u entitetskom parlamentu, čime su i zvanično stupili na dužnost. 

 

Cvijanović je rođena 1967. godine u Tesliću, gdje je završila osnovnu i srednju školu. univerzitetsko obrazovanje stekla je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci, te Pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Profesor je engleskog jezika, a završila je i postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u oblasti diplomatsko-konzularnog prava. 

 

 Udata je i majka dvoje djece. 

 

Ramiz Salkić je rođen 1973. godine u Hrаnči, u općini Brаtunаc. Po zаnimаnju je mаgistаr prirodnih nаukа iz oblаsti biologije. Osnovnu i srednju školu zаvršio u Brаtuncu, а Filozofski fаkultet, Odsjek biologijа hemijа nа Univezitetu u Tuzli, gdje je stekаo zvаnje profesorа biologije-hemije. 

 

Postiplomski studij zаvršio je nа Prirodno-mаtemаtičkom fаkultetu Univerzitetа u Tuzli i stekаo zvаnje mаgistrа prirodnih nauka iz oblasti biologije. Člаn je Predsjedništva i Glаvnog odborа SDA Bosne i Hercegovine. Oženjen je, otаc dvoje djece. 

 

Josip Jerković rođen je 1.novembra 1959. godine u Bosanskom Brodu. Po zanimanju dipl. ing. prometa. Predsjednik RO HDZ BiH za Posavinu. 

 

Od 2000. godine do 2010. godine šef ureda za izbjeglice u Vladi Posavskog kantona. Od 2010. godine do 2014. godine Predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske. 

 

Na općim izborima koji su održani 2014. godine izabran je za dopredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda. Oženjen je i otac troje djece. 

 

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik danas je položio svečanu zakletvu u parlamentu entiteta RS-a, a sutra bi to trebalo da uradi i u Sarajevu, zajedno s druga dva člana državnog Predsjedništva. 

 

Milorad Dodik je rođen 12. marta 1959. godine u Banjoj Luci. U Laktašima je završio osnovnu školu, a srednju školu u Banjoj Luci. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, na Univerzitetu u Beogradu. 

 

Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine izabran je u Parlament BiH na listi Saveza reformskih snaga. Zbog neslaganja sa tadašnjom vladajućom strukturom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, formirao je Klub nezavisnih poslanika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsjednik od osnivanja 1996. godine. 

 

Dosad je bio poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, te tri puta predsjednik Vlade RS-a i dva puta entiteta.

 

Na prvoj sjednici novog saziva Narodne skupštine prethodno je za njenog predsjednika reizabran Nedeljko Čubrilović. 

 

U nastavku zasjedanja bit će donesena odluka kojom se utvrđuje broj potpredsjednika parlamenta.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI