Mirvad Kurić najavio novu stranicu u politici

Mislim da je ovo gotova priča - šest stranaka formiraju vlast u KS! A ko će sjesti u premijersku fotelju?

Front 19.11.18, 10:58h

Mislim da je ovo gotova priča - šest stranaka formiraju vlast u KS! A ko će sjesti u premijersku fotelju?
Na redu su mjere koje ćemo poduzeti u naredne četiri godine. Ovim strankama se u principu lako dogovarati oko političke odgovornosti. Bitno nam je da znamo šta će jedan kolega uraditi u toku mandata, kaže Kurić

 

Mislim da je ovo gotova priča - ovim riječima je Mirvad Kurić, aktuelni ministar kulture i sporta Kantona Sarajeva iz Saveza za bolju budućnost, komentarisao za N1 nastojanje šest političkih stranaka da formiraju vlast u ovom kantonu.

 

Izrazio je očekivanje da će novoizabrani saziv kantonalne Skupštine napraviti napredak u odnosu na prethodni. Upitan da li je cilj šest političkih stranaka da formiraju vlast u sarajevskom kantonu nova stranica u politici, odgovorio je:

 

"Vjerujem da jeste. Ljudi iz pregovaračkih timova su pokazali da su im bitni programi i projekti. Radne grupe su uskladile programe i mjere, tako da mislim da je ovo gotova priča. Tačno je da ne govorimo o premijerskoj poziciji. Na redu su mjere koje ćemo poduzeti u naredne četiri godine. Ovim strankama se u principu lako dogovarati oko političke odgovornosti. Bitno nam je da znamo šta će jedan kolega uraditi u toku mandata".

 

Za ministarstvo na čijem je čelu je kazao da je spona između "umjetničkog i administrativnog jezika". Istakao je da se mora shvatiti da je kultura "duševna hrana bez koje se ne može".

 

Kurić je kao cilj radnika iz kulture naveo sljedeće:

 

"Na nama iz kulture je da otvaramo nove svijesti i vidike. Kulturna scena u Bosni i Hercegovini je dobra. Posjećenost kulturnih manifestacija je uvijek srazmjerna broju stanovnika. Pa tako na 400.000 stanovnika Sarajeva, 4.000 stanovnika prati dramsku umjetnost".

 

Za njega je bilo "suludo" da sarajevsko Narodno pozorište ima bolju saradnju sa Beogradom i Zagrebom, nego sa Banjalukom i Mostarom.

 

Naglasio je da više voli teatarske uloge i da je teatar "hrabar".

 

Politiku je opisao kao izazovom u kojem morate biti spremni za pohvale i kritike.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI