Prvi magistarski rad na Odsjeku glume sarajevske ASU

Predstava 'Igre u pijesku' premijerno u SARTR-u 16. novembra

Kultura 15.11.18, 12:00h

Predstava 'Igre u pijesku' premijerno u SARTR-u 16. novembra
Ove predstave su prilika da se studenti predstave, da ih upoznate u okruženju koje je njihovo te da se predstave publici, direktorima pozorišta, rediteljima, kritičarima i osiguraju svoje mjesto na sceni, kazao je Kurt

 

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u petak, 16. novembra premijerno će biti izvedena predstava "Igre u pijesku" rađena prema motivima teksta Michala Walczaka

 

Predstava je nastala kao magistarski rad glumice Fatime Kazazić pod mentorstvom profesorice Jasne Žalice, a rađena je u koprodukciji SARTR-a i Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. 

 

U predstavi Igraju Fatima Kazazić i Jasenko Pašić. Muziku potpisuje Audio InFunktion, a dizajn i fotografiju Ismar Žalica. 

 

Direktor SARTR-a Aleš Kurt kazao je na konferenciji za medije da se radi o predstavi koja je bazirana na pokretu. 

 

- Ove predstave su prilika da se studenti predstave, da ih upoznate u okruženju koje je njihovo te da se predstave publici, direktorima pozorišta, rediteljima, kritičarima i osiguraju svoje mjesto na sceni - kazao je Kurt. 

 

Naglašeno je da su baš u ovakvom vremenu željeli intenzivan i uzbudljiv rad, a u susretu sa publikom razmijeniti živ, intenzivan i uzbudljiv teatarski čin. 

 

- Pričamo o vječitim izazovima ljubavi i prijateljstva, živom pijesku u kojem igramo svoje životne uloge i donosimo odluke, ludoj potrebi da mu se uvijek iznova vraćamo te silnoj želji da ne potonemo ili ne budemo u taj živi pijesak uvučeni - rekla je autorica predstave Fatima Kazazić, naglasivši da je predstava prvi magistarski rad na Odsjeku glume. 

 

Mentorica, profesorica Jasna Žalica istakla je da je ovo veliki trenutak za Akademiju scenskih umjetnosti i SARTR, posebno zbog činjenice da je to prvi master rad na odsjeku glume. 

 

- Radi se o vrlo talentovanoj glumici, jako vrijednoj i onoj koja se ne zadovoljava brzim rješenjima – istakla je Žalica. 

 

Koordinatorica "Noći teatra za BiH" Merima Handanović je najavila da će tradicionalno, treću subotu u novembru ta manifestacija otvoriti vrata teatarskih i drugih kulturnih ustanova u 12 bosanskohercegovačkih gradova sa čak 40 različitih programskih sadržaja. 

 

U Bosni i Hercegovini se već deveti put održava ta manifestacija evropskog karaktera u kojoj ove godine učestvuje 10 zemalja - Hrvatska, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Austrija, Mađarska, Češka, Bugarska i Belgija. 

 

Ove godine će biti izvedena 21 predstava od kojih su čak četiri premijerne izvedbe, koncerti, među kojima je i veliki koncert Sarajevske fiharmonije u Narodnom pozorištu Sarajevo, zatim modne revije, radionice za djecu i odrasle, predstavljanje knjiga, obilasci pozorišta te online teatarske izložbe. 

 

Handanović je istakla da će svi ljubitelji teatarske umjetnosti imati priliku uživati u cjelodnevnoj i cjelovečernjoj manifestaciji u Zenici, Banjoj Luci, Kaknju, Konjicu, Srebreniku, Travniku, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Brčkom, Bugojnu i Trebinju. 

 

Predstava "Igre u pijesku" prvo reprizno izdanje imat će 17. novembra u okviru manifestacije "Noć teatra BiH".

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI