Bh. glumica u sjedištu UN-a u Ženevi

Aplauz za Zanu Marjanović: Mi u BiH dobro znamo šta znače zidovi i bodljikave žice u ime odbrane 'hrišćanske Evrope'...

Kultura 12.11.18, 12:18h

Aplauz za Zanu Marjanović: Mi u BiH dobro znamo šta znače zidovi i bodljikave žice u ime odbrane 'hrišćanske Evrope'...
Obraćanje Zane Marjanović je podržano velikim aplauzom, a vodili su se razgovori i o njenoj mogućoj ulozi Ambasadora dobre volje za mir

 

U okviru Sedmice Mira 2018 - Izgradnja mira u turbulentnom svijetu, u sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi, prošle sedmice je upriličeno prikazivanje filma „A Rose in Winter“, američkog režisera Joshua Sinclairea. Glavnu ulogu u filmu tumači naša poznata glumica, Zana Marjanović.

 

Radnja filma se zasniva na životu Edith Stein, njemačke jevrejke, feministice, redovnice karmelićanke, mučenice i svetice čija priča nas potiče i uči kako se suočiti sa današnjim i budućim izazovima.

 

A Rose in Winter - Edith Stein trailer from JIFF on Vimeo.

 

Uvodni govor održao je generalni direktor UN-a u Ženevi, Michael Møller, a u publici su bili brojni ambasadori stalnih misija pri UN-u u Ženevi.


Film je služio kao uvod u diskusiju na temu: „Lekcije za budućnost i izgradnju mira: Kako historija može prosvijetiliti sadašnji način suprotstavljanja modernim izazovima mira“, a govornici su bili Zana Marjanović i Staffan de Mistura, Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za Siriju. 

 

zana-marjanovic-a-rose-in-winter

 

De Mistura je poznat kao inovativan i kreativan diplomata koji se zalaže za poboljšanje života civila i izbjeglica. O njegovom talentu za improvizaciju se često priča. Jedna takva priča je vezana i za Sarajevo u vrijeme opsade. Uspio je iskoristiti krijumčare da prekine opsadu Sarajeva i dostavi hranu i deke, u tom trenutku, očajnom stanovništvu. Također je bio i vođa tima misije UNICEF-a koji je uspio prekinuti tromjesečnu opsadu Dubrovnika i evakuisati 4,570 ljudi.

 

“Problem fašizma, ksenofobije i rasizma je sve više promovisan i prisutan u zapadnom svijetu. Izgradnja zidova i postavljanja bodljikavih žica u ime odbrane “hrišćanske Evrope” i “bijelog nacionalizma” namijenjen je da uplaši i otjera sve one koji ne pripadaju navedenim grupama. Mi, iz Bosne i Hercegovine znamo da takve riječi i postupci nisu samo prijetnja. Njihov cilj je uništenje drugog i drugačijeg i ne smijemo dopustiti da to shvatimo kada bude prekasno, kao što je to bio slučaj u našoj zemlji”, rekla je Marjanović.

 

Zanino obraćanje je podržano velikim aplauzom, a vodili su se razgovori i o njenoj mogućoj ulozi Ambasadora dobre volje za mir.

 

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI