ne gurajte probleme pod tepih

Pažljivo pročitajte i odgovorite sebi iskreno: Imate li neke od ovih 20 simptoma? Ako da, vrijeme je za ljekara!

Lifestyle 11.11.18, 16:39h

Pažljivo pročitajte i odgovorite sebi iskreno: Imate li neke od ovih 20 simptoma? Ako da, vrijeme je za ljekara!
Ako zaista često imate neke od ovih simptoma, nemojte ih gurati pod tepih

 

Određeni zdravstveni simptomi možda se ne čine kao veliki problem, no vaše tijelo se možda ipak bori s nečim ozbiljnijim.

 

Normalno je da se ponekad osjećate loše i da niste 'baš svoji'. Možda vam curi nos, muči vas grlo, nemiran želudac ili pak uporna glavobolja. I sve to nekako prođe samo od sebe - piše Zivim.hr

 

No, što kad se želudac nikako ne želi umiriti, ili vas sve češće muče nesnošljive glavobolje (i nije samo zbog južine). Određeni zdravstveni simptomi možda se ne čine kao veliki problem, no vaše tijelo se možda ipak bori s nečim ozbiljnijim.

 

Ako zaista često imate neke od ovih simptoma, nemojte ih gurati pod tepih. Vi najbolje poznajete vlastito tijelo, i ako se i vama čini da nešto nije u najboljem redu, provjerite to kod liječnika.

 

Neobjašnjivi gubitak težine
Ideja o gubitku težine bez da ste išta posebno radili, može vam zvučati kao 'dar s neba', no u stvarnosti ovo može biti dosta ozbiljna stvar.

-Neobjašnjivi gubitak težine može biti indikator raznih stvari, uključujući rak, endokrine i autoimune poremećaje - naglašavaju stručnjaci. Iznenadni gubitak kilograma može biti ozbiljan, pogotovo kad je riječ o raku jajnika. Ovaj tihi ubojica najčešće nema 'vidljive' simptome sve dok stanje ne postane još više ozbiljno. 

 

Neprestane probavne smetnje i žgaravica
Stručnjaci kažu da ovo može biti znak kardiovaskularnih problema. Kod žena srčane bolesti nemaju tako očite simptome kao kod muškaraca. Primjerice EKG i testovi pod opterećenjem često daju normalne rezultate. Stoga bi uvijek trebalo uzeti u obzir sumnju liječnika na postojanje problema i eventualno postojanje rizičnih faktora te ne odustati nego provesti i dodatne pretrage u skladu s tim.

 

Vaginalno krvarenje
Nenormalno krvarenje je najčešći rani simptom raka maternice. Krvarenje može uslijediti nakon menopauze ili može biti učestalo, nepravilno ili obilno u žena koje još imaju menstruaciju. Jedna od svake tri žene kod kojih se nakon menopauze pojavi krvarenje boluje od ove vrste raka.

 

Promjene u veličini i boji madeža
Ako ste primijetili da je, nekoć okrugli madež, sada promijenio veličinu ili boju, odite na pregled, jer to može ukazivati na melanom. Kako biste provjerili simptome melanoma, poslužite se ABCDE (asymmetry, border, color, diameter, evolving) metodom:

 

Asimetrija: zdravi madeži su obično simetrični.

Border, rubovi: nepravilni ili slabo definirani rubovi mogu biti melanom. Normalni madeži imaju lijepe, oštre i ravne rubove.

Boja: melanomi obično imaju više boja - crni, smeđi, crveni i / ili plavi. Zdravi madeži najčešće su jedne ili možda dvije boje, ali ta boja je ravnomjerno raspoređena.

Promjer: veći madeži ne moraju nužno značiti i bolesne promjene, ali maligni madeži su obično veći od 6 mm.

Razvijanje: madeži ne rastu ni ne mijenjaju se puno, pogotovo kasnije u odrasloj dobi. Ako primijetite madež koji se mijenja na bilo koji način ili ako svrbi ili krvari, posjetite liječnika.

 

Dakle, ako imate madež koji ne izgleda poput ostalih, pogotovo ako se mijenja, to je znak za uzbunu.

 

Stanjivanje kose
Opadanje malo kose pod tušem nije nešto što bi vas trebalo zabrinuti. Ali ako počnete primjećivati značajnu razliku u debljini kose i gubite je više nego inače, to može ukazivati na neke probleme.

 

Ozbiljniji problemi su endokrini ili autoimuni poremećaji poput bolesti štitnjače ili lupusa. Naravno, može biti i nešto što se lako može popraviti, poput nedostatka vitamina.

 

Crna teška stolica
Oni koji piju tablete željeza znaju imati vrlo tamnu i tvrdu stolicu. No, crna stolica može biti i znak krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava.

 

Promjene u grudima
Sve što vam izgleda, ili vam se na opip čini čudno, pregledajte kod liječnika. Promjene na koži dojke, kvržice ili iscjedak iz bradavice treba shvatiti ozbiljno. 

 

Prekomjerna žeđ
Prekomjerna žeđ može biti znak dijabetesa jer visoka razina šećera u krvi uzrokuje neravnotežu vode u tijelu. Vi najbolje poznajte svoje tijelo i ako je vaša žeđ konstantna i nezasitna, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Ovdje saznajte koji su to rani znakovi dijabetesa tipa 2.

 

Iznenadne nepodnošljive glavobolje
Ako je bol neizdrživa i ako se svako malo pojavljuje, tabletica i san vam neće baš pomoći. Kronične glavobolje treba shvatiti ozbiljno. Saznajte u kojim situacijama je glavobolja znak za uzbunu.

 

Često mokrenje
Ako ste primijetili da odjednom stalno idete na WC, to može biti znak dijabetesa. Ovo ide ruku pod ruku s osjećajem dehidracije. Kako povišeni šećer u krvi uzrokuje pad natrija u krvi, vaše tijelo će se boriti da ostane hidratizirano čak i ako pijete puno vode. Umjesto da zadržite tu vodu, na kraju ćete morati stalno na WC.

 

Bol u čeljusti, ramenima i leđima
Iako ti simptomi mogu značiti mnogo toga ako su dosljedni i često se pojavljuju, oni također mogu ukazivati na bolesti srca. Bol u gornjem ili donjem dijelu leđa koja se čini kao da nije vezana za određeni mišić može biti znak srčanog udara, pogotovo ako je započela u prsima, te se onda proširila dalje, kažu stručnjaci.

 

Konstantni umor
Jedna stvar je biti umoran nakon napornog dana na poslu, no kronični umor je nešto sasvim drugo. Ako ste odmorili, a umor vas i dalje drži, vaše zdravlje može biti u opasnosti.

 

Kratkoća daha
Gubitak daha nije ugodno iskustvo, i nerijetko može znak nekog neliječenog problema poput opstruktivne plućne bolesti, bronhitisa ili eventualno krvnog ugruška.

 

Depresija
Bilo kakve ozbiljne promjene raspoloženja, koje kao da ne možete kontrolirati, treba shvatiti ozbiljno. Sedam znakova da niste samo tužni su:

Tuga dugo traje i sve je dublja
Ničim izazvana ljutnja
Radite 'nenormalne' stvari
Sve više alkohola i raznih supstanci
Osjećate se iscrpljeno
Ne želite se više družiti
Smanjen libido
 

Gubitak apetita
Ako ste siti nakon što ste pojeli tek komadić nečega, tijelo vam poručuje da se nešto događa. Ako stalno gubite apetit, razgovarajte s liječnikom, a pogotovo ako patite i od mučnine, povraćanja, nadimanja…

 

Širenje struka
Ako ste primijetili da vam se struk u, vrlo kratko vremenu, proširio, a vaša prehrana se nije promijenila, to može biti još jedan znak bolesti srca. Nakupljanje tekućine dovodi do ovog problema. Rezultati znanstvenih istraživanja govore da korištenje maslinovog ulja pozitivno utječe na smanjenje pretilosti te smanjuje nakupljanje masnog tkiva u području struka.

 

Zamućenje vida
Ovo ne znači da vam samo trebaju nove naočale. Zamućenje vida može biti i znak dijabetesa. Glukoza u krvi može ući u leću oka i iskriviti vid. Namirnice poput voća i kruha imaju tendenciju podizanja šećera u krvi kod dijabetičara. Ako primijetite da vam je vid čudan nakon što pojedete ovu hranu, to je još jedna lampica upozorenja.

 

Otečene noge i gležnjevi
Ponekad vaše tijelo može dobiti napuhano na drugim mjestima osim trbuha. Kada se to dogodi, možda ćete primijetiti otečene noge ili gležnjeve. Ako ste cijeli dan bili na nogama, to i nije nešto čudno, ali ako vam se ovo stalno događa, može biti riječ edemu. 

 

Prekomjerno spavanje
Poremećaji spavanja jedan su od prvih i najčešćih znakova depresije. Više o ovoj teškoj psihičkoj bolesti čitajte OVDJE.

 

Osjećaj zbunjenosti
Odjednom vam se vrlo teško koncentrirati, misli vam lutaju, promjene u ponašanju, zbunjeni ste… Ako vam se ovo sve češće događa, razgovarajte s liječnikom. Može biti znak infekcije ili mentalnih problema.

 

(Zivim.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI