slabo nam ide visoko obrazovanje

Na mapi 1.250 najboljih u svijetu nigdje nijednog univerziteta iz BiH: U čemu je naš problem?!

Hronika 09.11.18, 20:34h

Na mapi 1.250 najboljih u svijetu nigdje nijednog univerziteta iz BiH: U čemu je naš problem?!
Njemačka ima 44 vrhunska univerziteta, Velika Britanija 58, Francuska 21, a mi smo se, ako nam je za utjehu, našli rame u rame sa ostalim državama nastalim raspadom Jugoslavije, koje takođe nisu osvojile plasman na ovoj listi

 

Nijedan univerzitet iz BiH nije se našao na mapi 1.250 najboljih u svijetu, proizlazi iz najnovije rang-liste, koju je objavio "Times Higher Education", britanski list specijalizovan za visoko obrazovanje.

 

Njemačka ima 44 vrhunska univerziteta, Velika Britanija 58, Francuska 21, a mi smo se, ako nam je za utjehu, našli rame u rame sa ostalim državama nastalim raspadom Jugoslavije, koje takođe nisu osvojile plasman na ovoj listi.

 

Studenti poručuju da nisu iznenađeni činjenicom da se naši univerziteti nisu proslavili u ovom istraživanju.

 

Kao probleme izdvajaju i to što imamo slabo ili nikakvo ulaganje u naučnoistraživačke radove i generalno razvoj visokog obrazovanja.

 

"Ono što je jedan od najbitnijih faktora za međunarodnu vidljivost univerziteta i rangiranje jeste upravo naučnoistraživački rad i citiranost domaćih autora i njihovih radova. Kod nas se vrlo malo ulaže u nauku i to se odražava i na međunarodne rang-liste na kojim nas većinom, nažalost, nema", rekao je Merim Serdarević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

 

Po njegovim riječima, problem je i to što se na velikom broju naših fakulteta uči po staromodnim principima i metodama, a udžbenici i priručnici za studiranje su stari i po 20, 30 ili 40 godina.

 

"Vrlo mali broj imamo novih udžbenika, koji bi bili prilagođeni modernim kretanjima u svijetu", naveo je Serdarević u izjavi za "Nezavisne".

 

I Savan Vujin, potpredsjednik Unije studenata RS, smatra da nije slučajno to što se naši univerziteti nisu našli na ovoj rang-listi.

 

"Kod nas je, primjera radi, evidentan nedostatak opremljenosti nekih od fakulteta. Osim toga, nedostatak prakse takođe je jedan od velikih problema. Mislim da studenti, kada završe fakultet, nisu spremni za radno mjesto", pojasnio je Vujin.

 

Iz Univerziteta u Banjaluci kažu da su čvrsto opredijeljeni da poboljšaju poziciju na međunarodnim listama.

 

"Univerzitet u proteklom periodu pokazuje napredak u najznačajnijim područjima istraživanja, inovacija, studiranja, međunarodne saradnje i realizacije projekata. Broj naučnih radova nastavnika i saradnika Univerziteta u međunarodnim bazama podataka neprekidno raste", naveli su iz Univerziteta u Banjaluci.

 

Kako dodaju, Univerzitet je zabilježio napredak na Vebometriksovoj listi koja je pokazatelj internetske vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti univerziteta širom svijeta.

 

"Vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima izboriti mjesto na uglednim listama univerziteta iz cijelog svijeta", napominju iz Univerziteta u Banjaluci.

 

Iz Univerziteta u Sarajevu tvrde da postižu izuzetne uspjehe.

 

"Upravo zbog izuzetne disproporcije između skromnog ulaganja i izuzetnog postignuća smatramo da zaslužujemo mjesto na listama najbolje rangiranih univerziteta", napominju iz Univerziteta u Sarajevu.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI