PLATFORMA ZA UMREŽAVANJE UMJETNIKA

U Sarajevu se održava Prva Internacionalna naučna konferencija za baletnu i plesnu edukaciju

Kultura 09.11.18, 13:00h

U Sarajevu se održava Prva Internacionalna naučna konferencija za baletnu i plesnu edukaciju
Cilj navedene konferencije jeste da se stvori platforma za umrežavanje umjetnika i naučnika iz ove oblasti na jednom mjestu, te da se uz njihovu pomoć dođe do praktičnih rješenja koja će nas voditi do educiranijeg plesnog kadra u BiH, čime će se stvoriti pozitivna klima za razvoj plesne umjetnosti u BiH

 

Bh. plesna umjetnička scena već decenijama pati od manjka školovanih plesača i drugih stručnjaka iz ove oblasti (koreografi, pedagozi), a posebno kada je riječ o savremenom plesu, a koji je kao plesni jezik postao dijelom svih nacionalih teatara. Cijeli ovaj nedostatak je uzrokovan lošim kulturnim politikama, kao i neadekvatnim stručnim školovanim kadrom.


- Kako bismo unaprijedili edukaciju plesnog kadra kroz sve naučne discipline (sa akcentom na klasični balet i savremeni ples) i svih drugih naučnih disciplina koje su usko vezane za plesnu umjetnost (manadžment u kulturi, kulturne politike, medicina u plesu, plesna terapije i dr.), Udruženje Tanzelarija /www.tanzelarija.eu/, u partnerstvu sa Institutom za umetničku igru pri Univerzitetu u Beogradu, će 14. novembra ove godine održati Prvu Internacionalnu naučnu konferenciju za baletnu i plesnu edukaciju – „Umrežavanja, znanja i vodstvo: Nova era u baletnoj i plesnoj edukaciji“, koja će se baviti naukama iz oblasti plesne umjetnosti - saopšteno je iz Udruženja Tanzelarija.


Mjesto održavanja konferencije je sala kina Meeting Point u Sarajevu. Na ovoj konferenciji, koja je jedina ovog tipa u regionu, radove će izlagati prestižna imena iz svijeta nauke plesne umjetnosti.


Cilj navedene konferencije jeste da se stvori platforma za umrežavanje umjetnika i naučnika iz ove oblasti na jednom mjestu, te da se uz njihovu pomoć dođe do praktičnih rješenja koja će nas voditi do educiranijeg plesnog kadra u BiH, čime će se stvoriti pozitivna klima za razvoj plesne umjetnosti u BiH.


Nakon cjelodnevnog rada Konferencije, svi gosti će posjetiti Narodno pozorište u Sarajevu i pogledati baletsku predstavu “Palčica“.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI