FOTO/ Martina Mlinarević i Boris Dežulović progovorili o opakoj temi

Kad mi se rak vratio, mislila sam da je to zato što se nisam molila... Ali nema to veze s očenašima...

Kultura 09.11.18, 10:07h

Kad mi se rak vratio, mislila sam da je to zato što se nisam molila... Ali nema to veze s očenašima...
Poveznica Martine Mlinarević s Dežulovićem je i višedesetljetna borba koja teče protiv primitivizma, gluposti, nasilja, isključivosti, neravnopravnosti i lopovluka u društvu

 

Kada se dogodi promocija jedne knjige u splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića i kada se na njoj deset minuta prije početka okupi tristotinjak ljudi koji gošću dočekaju spontanim velikim pljeskom, onda je riječ o događaju za pamćenje, piše slobodnadalmacija.hr.

 

A upravo se to dogodilo u četvrtak navečer Martini Mlinarević, koja je u društvu Borisa Dežulovića te pripremljenog i nadahnutog voditelja "Demontaže" Nebojše Lujanovića predstavila svoju novu knjigu "Huzur".

 

I to pred rekordnim brojem od približno tristo posjetiteljica i posjetitelja.

 

Kako je riječ o zadanim gabaritima dvorane i iznimno elegantnoj publici, koja je solidarno i pametno iskoristila svaki kvadratni centimetar prostora, rekord će teško biti nadmašen.

 

Dok je tek nekoliko mjeseci stara knjiga došla do Splita, već je dočekala treće izdanje, a idući gradovi vjerojatno će se morati zadovoljiti četvrtim.

 

Popularna spisateljica u knjizi je opisala borbu s agresivnim rakom dojke, koja još traje.

 

Boris Dežulović, čija je trinaest godina stara, uspješna borba s rakom testisa i klasični novinski tekst o tome Martini Mlinarević bili velika inspiracija, bio je autorsko pojačanje od kojeg s razlogom strepi svaka zloćudna pojava.

 

Poveznica Martine Mlinarević s Dežulovićem je i višedesetljetna borba koja teče protiv primitivizma, gluposti, nasilja, isključivosti, neravnopravnosti i lopovluka u društvu.

 

- Vječno ću pamtiti ovo ulaženje u knjižnicu uz pljesak kad sam mislila da će mi srce puknut. Nisam planirala da ovo završi kao knjiga, a razlog za objavu knjige bile su mi stalne poruke koje sam primala i na koje sve nisam stigla odgovoriti.

 

Najveća satisfakcija mi je što su deseci žena, mladih cura nakon mojih tekstova otišle na pregled i otkrile karcinom. Divni splitski liječnik Eduard Vrdoljak rekao mi je da s vrata ordinacije može vidjeti tko će preživjeti, a tko ne. Morate imati snagu u glavi da ćete rasturiti rak.

 

Ali teže posljedice od dijagnoze raka imao mi je spontani pobačaj prve bebe. Tek kada sam napisala tekst o tome, saznala sam da je gotovo svaka žena koju poznajem imala spontani pobačaj, neke po dva ili tri. Ali to je nešto čega se sramimo, to ne proradimo, o tome ne pričamo.

 

- Kad mi se rak vratio, pomislila sam i da je to zato što se nisam molila. Ali nema to veze s očenašima. Ako mi Bog treba pomoći, neka mi pomogne zato što sam dobro činila, a ne što sam se oprala molitvom ili pješadijom do Međugorja.

 

S promocije dobijem i dosta krunica, ali sve ih ostavim kćeri Uni u sobi da nju čuvaju. Ja se držim one Hladnog piva: Maknite ruke s mog volana, kazala je spisateljica - spasiteljica koja je u jednu večer donijela pun Mjesec knjige učinivši da na dva - tri sata GKMM postane Gradska knjižnica Martine Mlinarević.

 

- Kod Martine je forte iskrenost, a ona je danas zaboravljena vještina, zanat koji izumire. Iskrenost se u materijalnom smislu ne isplati. Da sam se bavio nečim drugim, a ne novinarstvom, danas bih bio bogat. Ali računa se samo iznutra i u tom smislu ja sam isplaćen.

 

Mudrost je dobiti rak na organu koji imamo u paru kao što su grudi ili testisi. Ne mislim da je rak učestaliji među novinarima nego među drugim zanimanjima, iz čega se može zaključiti da su i novinari ljudi.

 

Baveći se novinarstvom, imao sam neprijatelje kao Martina, ali drugačije. Njoj je bilo puno teže. Jer puno je lakše biti tri muškarca u Splitu nego jedna žena u Ljubuškom.

 

Svoj roman "Jebo sad hiljadu dinara" napisao sam na spisateljskoj rezidenciji u KB Rebro, na Onkologji. Do groba sam na tome zahvalan. Rak testisa je najbolji karcinom jer je izlječiv. Dakle, češkajte se., poručio je Boris Dežulović

 

- Ovo je bila prva Demontaža za koju smo slali poruke: Ne morate baš svi doći, dolazit će naša Martina opet. Martina je izvorno pjesnikinja, izvrsno slaže guste aforizme, zaključio je Nebojša Lujanović prepustivši da se autorica dokaže kao žena od pera strpljivo u dugu jesenju noć potpisujući brojne knjige i ne pomišljajući na bijeg kao proljetos navodno hrabri Jo Nesbø.

 

Ova tribina ide kao as na tricu ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek i njenom programu za poticanje publike, ali najsretniji bi trebao biti ministar zdravstva Milan Kujundžić.

 

Naravno ne zato što je najsenzibilniji, nego zato što će od tolikog broja čitateljica i čitatelja dobar dio izvršiti preglede i samopreglede protiv raka, bez ikakvih troškova kampanje.

 

Za ostalu publiku ovo će biti večer za pamćenje po iskrenom, optimističnom i šaljivom pristupu teškoj temi, po emocijama i nadahnutim govorima, kao i spoznaji da raku talent nije brana. Rekordna večer u svakom pogledu.

 

Fotogaleriju iz krcate knjižnice u Splitu možete pogledati OVDJE.

 

(slobodnadalmacija.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI