UŽAS U ULICI/ BH. TEATRU UGROŽENA EGZISTENCIJA

Zakrčili im ulaz, danima buše i kopaju, dok djeca noge lome i u rupe upadaju: Niko od nadležnih neće da reaguje!

Kultura 09.11.18, 09:39h

Zakrčili im ulaz, danima buše i kopaju, dok djeca noge lome i u rupe upadaju: Niko od nadležnih neće da reaguje!
Problem je tim veći što ovaj teatar radi sa djecom i mladima, pa svaki njihov dolazak predstavlja ugrožavanje njihove sigurnosti i prijetnju povređivanjem, što se već i dogodilo nekoliko puta

 


Uposlenici i članovi Centra za dramski odgoj i Mostarskog teatra mladih danima muku muče pri svakom ulasku u pozorišne prostorije, jer im je prilaz potpuno izrovan, iskopan, zakrčen cijevima i gomilom građevinskog materijala.     


Kažu da i m je uslijed načina izvođenja radova na kolektorima u dijelu ulice Maršala Tita kod Šehitluka aktivnost ugrožena i da su onemogućeni da rade, te da su se zbog toga više puta obraćali nadležnim organima - bez uspjeha.


- Bez ikakvog upozorenja i skoro svakodnevno prilaz našim prostorijama je zatvoren ogradom, prokopima, u poslijednje vrijeme cijevima i drugim materijalom. Kada se obratimo izvođačima radova i upozorimo na njihovu obavezu da nam omoguće nesmetan prilaz objektu, nailazimo na bahat i neprimjeren način komuniciranja - kažu iz MTM-a i dodaju da je radilište često i neobezbijeđeno, a radi se o velikim iskopima.

 

emtem-ulaz-u-dvoranu

Iskopana ulica Maršala Tita u Mostaru, ulaz u prostorije Centra za dramski odgoj i Mostarskog teatra mladih

 

Problem je tim veći što ovaj teatar radi sa djecom i mladima, pa svaki njihov dolazak predstavlja ugrožavanje njihove sigurnosti i prijetnju povređivanjem, što se već i dogodilo nekoliko puta.  


- Imali smo slučajeve klizanja zemlje i upadanja u te iskope i rupe. Na sreću sve je završilo sa uganućima i ugruvavanjem. Naša publika, od čijeg dolaska ovisi i naša egzistencija izložena je dodatnom savladavanju opasnih prepreka da dođe na predstavu. Sve se to odražava na posjetu i ugrožava našu egzistenciju - pojašnjavaju u MTM-u.


Ističu da je ovakvo ponašanje od strane izvođača radova potpuno neshvatljivo, jer je potrebno samo malo razumijevanja da svi problemi budu otklonjeni.


- Obraćali smo se inspekciji. Kažu, oni nisu nadležni. Uputili nas u Gradsku upravu. Tamo smo bili na sastanku sa izvođačima radova, nadzorom i predstavnicima Gradske uprave. Obećali su nam sve riješiti, međutim ni treći dan nakon sastanka, ništa se ne mijenja. Nama ne preostaje ništa drugo do primjene svih drugih demokratskih sredstava građanskog bunta, ali i pokretanja pravnih normi propisanih zakonom i Odlukama Gradskog vijeća o izvođenju ovakvih radova, kategorički poručuju iz Centra za dramski odgoj i Mostarskog teatra mladih.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI