Sastanak kod Mektića

Voz Sarajevo - Bihać mora se zaustaviti! To je samo prvi potez u smanjenju priliva migranata...

Hronika 08.11.18, 16:00h

Voz Sarajevo - Bihać mora se zaustaviti! To je samo prvi potez u smanjenju priliva migranata...
Predstavnici USK traže da bude zaustavljen dolazak novih migranata iz Sarajeva vozom prema Bihaću, da Granična policija BiH zaustavi nekontrolisan ulazak migranata iz Hrvatske na područje USK, budući da se u našu zemlju vraćaju migranti koji u Hrvatsku ulaze iz drugih zemalja, te da bude ograničen broj migranata koji mogu boraviti u USK-a, proporcionalno smještajnom kapacitetu koji može primiti taj kanton 

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, policijski komesar USK-a Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić održali su danas u Sarajevu sastanak s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem na kojem je istaknuta potreba daljnjeg smanjenja priliva migranata u USK. 


Ružnić je insistirao da bude iznađeno rješenje za voz Sarajevo - Bihać koji migranti i dalje koriste kako bi došli do USK.  


Mektić je najavio da će o tome upoznati Vijeće ministra BiH i Vladu FBiH, jer nekontrolisan priliv migranata na područje USK može pogoršati sigurnosnu, zdravstveno-epidemiološku, ali i humanitarnu situaciju na tom području. 


Predstavnici USK zatražili su da se migranti koji borave u Velikoj Kladuši ne prebacuju u Bihać čiji su kapaciteti za boravak migranata odavno popunjeni, već da se njihov smještaj rješava kroz osiguravanje prostora koje nadležne instucije BiH odrede. 


Također, traže da bude zaustavljen dolazak novih migranata iz Sarajeva vozom prema Bihaću, da Granična policija BiH zaustavi nekontrolisan ulazak migranata iz Hrvatske na područje USK, budući da se u našu zemlju vraćaju migranti koji u Hrvatsku ulaze iz drugih zemalja, te da bude ograničen broj migranata koji mogu boraviti u USK-a, proporcionalno smještajnom kapacitetu koji može primiti taj kanton. 


Nakon sastanka ministar sigurnosti sazvao je sjednicu Operativnog štaba za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini na kojoj je analizirana trenutna situacija, te doneseni zaključci radi poboljšanja kontrole ulaska i kretanja migranata u BiH. 


Konstatovano je da je otvaranjem prihvatnih centara BIRA u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva poboljšana situacija sa smještajem migranata, a privodi se kraju i adaptacija objekta Đačkog doma u Bihaću. Također, vode se razgovori oko trajnijeg rješavanja smještaja na području Velike Kladuše, gdje se trenutno koriste kapaciteti firme Miral, u koji bi se mogli smjestiti migranti iz kampa Trnovi. 


Ukazano je na postojanje opstrukcija od strane vlasti u Velikoj Kladuši, što otežava rješavanje tog problema na području te općine. 


Tokom sastanka posebno je ukazano da policija Hrvatske vraća migrante koje nađu čak u dubini svoje teritorije, mimo graničnih prijelaza BiH i procedura koje predviđa Sporazum o readmisiji. Zatražene su detaljne informacije o tim pojavama o čemu će ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznati zvaničnike u Republici Hrvatskoj. 


Također, usvojena je preporuka da sve institucije koje se bave pitanjem migracija naprave planove zaštite ranjivih kategorija migranata. 


Sastanak je organizovan u skladu sa zaključcima sa zadnjeg sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, održanog 5. novembra 2018., kad su premijer USK, komesar i gradonačelnik Bihaća preuzeli obavezu da s predstavnicima državnih institucija preciziraju daljnje koordiniranje aktivnosti na rješavanju problema migrantske krize. 


Radnom sastanku je prisustvovala i državna ministrica za izbjeglice i ljudska prava Semiha Borovac, a ministri Mektić i Borovac su obećali da će vlasti USK imati punu podršku i još snažnije uključenje državnih vlasti u rješavanju problema migranata, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI