VIDEO/ ŠESTORKA SE USAGLASILA

Pao 'deal' u Kantonu Sarajevo: Evo šta su danas dogovorili SDP, Naša stranka DF, Narod i pravda, SBB i NLB

Front 08.11.18, 15:33h

Pao 'deal' u Kantonu Sarajevo: Evo šta su danas dogovorili SDP, Naša stranka DF, Narod i pravda, SBB i NLB
Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković ocijenio je da je danas održan potpuno drugačiji sastanak u odnosu na one koji su, kako kaže, uobičajeni na političkoj sceni

 

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Naše stranke, Naroda i pravde, Saveza za bolju budućnost i Nezavisne bosanskohercegovačke liste na prvom sastanku o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo izrazili su opredjeljenost da idu u smjeru programskog djelovanja i da imaju legitimitet da predstavljaju više od 125.000 građana u Kantonu Sarajevo. 


- Cilj koji smo postavili na današnjem sastanku je da ćemo do kraja godine imati budžet koji će "skrojiti" ova skupštinska većina. Vodit ćemo se osnovnim načelima demokratije radi uspostave vladavine prava koja je ozbiljno narušena u ovom izbornom procesu. Sve dogovorene principe realizovat ćemo zastupajući isključivo interes građana – rekao je šef pregovaračkog tima Naše stranke Edin Forto


Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković ocijenio je da je danas održan potpuno drugačiji sastanak u odnosu na one koji su, kako kaže, uobičajeni na političkoj sceni. 


- Akcenat je na programskim aktivnostima kojima će se poboljšati kvalitet života građana u kantonu. Rokovi su propisani odrđenim aktima i Kanton Sarajevo ima Poslovnik u kojem je definisano da se deset dana od objave službenih rezultata izbora treba formirati Skupština. Za očekivati je da ona bude formirana do 16. novembra - istakao je Konaković.    


Član Predsjedništva SDP-a BiH Damir Mašić poručio je da su danas zadužene radne grupe koje će djelovati na usaglašavanju principa i dokumenata. 


Sa tim principima, dodao je Milan Dunović iz Demokratske fronte, bit će preuzeta politička odgovornost i nastavljeni razgovori.    


-  Ovo što se danas dogodilo logičan je slijed nakon dešavanja u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, gdje su također formirane skupštinske većine bez Stranke demokratske akcije. SBB i SDP već su ranije na nivou šefova stranaka dogovorile ovakvu saradnju, a SBB ostaje pri tome - naveo je Mirvad Kurić iz SBB-a. 


Idući sastanak predstavnika navedenih stranaka zakazan je za utorak. 

 


 

(Fena/ad)

 

BLIN
KOMENTARI