osumnjičeni su pod istragom

Objavljena imena osam uhapšenih u akciji SIPA-e na području Viteza, Zenice i Sarajeva

Hronika 08.11.18, 15:00h

Objavljena imena osam uhapšenih u akciji SIPA-e na području Viteza, Zenice i Sarajeva
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e su locirali i lišili slobode osumnjičene

 

Osumnjičeni se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen ubojstvom najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a iz Šafradina koji su se prethodno predali i položili oružje, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, 22. 12. 1993. godine.


 
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e su locirali i lišili slobode osumnjičene:


 
1. Ibrahima Purića, zv.”Ibro”, rođenog 1953. godine u mjestu Dolac,
2. Ibrahima Tarahija, rođenog 1959. godine u Vitezu,
3. Nijaza Sivru, rođenog 1957. godine u Vitezu,
4. Rušita Nurkovića, rođenog 1958. godine u Seošnici, Crna Gora,
5. Almira Sarajlića zvanog “Roki”, rođenog 1968. godine u Travniku,
6. Šaćira Omanovića, rođenog 1973. godine u Vitezu,
7. Kasima Kavazovića, rođenog 1972. godine u Travniku,
8. Sadika Omanovića, rođenog 1968. godine u Vitezu.


 
Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Armije RBiH sa područja Središnje Bosne i Viteza, postupali protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata.


 
Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. 12. 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine.

 

Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 

BLIN
KOMENTARI