historijska prekretnica u izborima

Ko su Rashida i Ilhan, prve muslimanke u Kongresu SAD-a?

Front 07.11.18, 12:00h

Ko su Rashida i Ilhan, prve muslimanke u Kongresu SAD-a?
S druge strane, Omar je slavila u petom kongresnom okrugu Minnesote, jakom uporištu Demokratske stranke, gdje je zamijenila prvog kongresmena muslimana Keitha Ellisona



Amerikanke palestinskog i somalskog porijekla Rashida Tlaib i Ilhan Omar postale su prve muslimanke koje su izabrane u Kongres Sjedinjenih Američkih Država - piše Al Jazeera

 

Tlaib je pobijedila u 13. kongresnom okrugu savezne države Michigan, gdje je bila jedina kandidatkinja iz redova velikih stranaka.

 

S druge strane, Omar je slavila u petom kongresnom okrugu Minnesote, jakom uporištu Demokratske stranke, gdje je zamijenila prvog kongresmena muslimana Keitha Ellisona.

 

On je oslobodio mjesto u Kongresu kako bi se takmičio za mjesto državnog tužitelja.

 

Ko su Tlaib i Omar?


Rashida Tlaib ima 42 godine, rođena je u Detroitu, a njeni roditelji su imigranti iz Palestine.

 

Ušla je u historiju 2008. godine, kada je osvojila mjesto u zakonodavstvu Michigena i postala prva muslimanka koja je to uspjela.

 

U svojoj kampanji je isticala borbu za minimalnu satnicu od 15 dolara, sprečavanje ukidanja programa zdravstvene zaštite, kao što su Medicare i Socijalna sigurnost, kao i obustavljanje prakse poreznih olakšica velikim korporacijama.

 

Omar, koja je u SAD stigla sa 14 godina, nakon što je pobjegla iz građanskog rata u Somaliji, zalagala se za slične ciljeve, ali i za opći zdravstveni sistem te besplatne koledže.

 

Ona navodi kako je politički život počela odlascima na skupove loklane Demokratske farmerske radničke stranke sa djedom nakon što je došla u SAD.

 

Izbor ove dvije dame u Zastupnički dom američkog Kongresa dešava se u vrijeme raširenih negativnih osjećaja Amerikanaca prema američkim muslimanima.

 

Islamofobija i republikanci


Studija koju su prošle sedmice objavili fondacija New America i Institut američkih muslimana navodi kako dva od pet Amerikanaca smatraju da islam nije u skladu s američkim vrijednostima te kako sličan broj ispitanih vjeruje da muslimani nisu jednake patriote kao drugi građani.

 

Organizacije za zaštitu prava američkih muslimana navode kako velika količina antiislamske retorike dolazi od medija, kao i od političkih struktura države.

 

Istražitelji su ustanovili kako ljudi koji se identificiraju kao republikanci imaju više negativnih stavova prema islamu i muslimanima.

 

Drugo nedavno istraživanje, koje je objavila organizacija Muslim Advocates, ustanovilo je kako je više od 80 političkih kandidata na raznim nivoima koristilo antiislamsku retoriku prošle i ove godine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI